Stranačke aktivnosti     | 02.04.2019. 14:44 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Općinski odbor Naše stranke Bosanska Krupa uputio je Općinskom vijeću inicijativu za vanrednu sjednicu tog tijela s jednom tačkom dnevnog reda: Stavljanje van snage Odluke o komunalnim taksama i tarifi komunalnih taksi.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku Općine Bosanska Krupa 17. januara 2019. Njome su komunalne naknade i takse povećane od 200 do 1000 posto. Zahtjev Naše stranke je da se iznos naknada i taksi vrati na onaj prošlogodišnji ili umanji. Također, traži se i da se svim poslodavcima koji su već uplatili naknade i takse po novom cjenovniku novci vrate.

Uz inicijativu dostavljena je i peticija s potpisima 120 privrednih subjekata s područja Bosanske Krupe.

Najveći problem predstavlja to što su takse i naknade uvećane bez adekvatnog obrazloženja.

Od Općinskog vijeća se traži da se ubuduće suzdrži od donošenja ovakvih i sličnih odluka bez prethodne konsultacija s privrednim subjektima s obzirom na to da se one direktno odnose na njih te utiču na njihovo poslovanje.

Pored inicijative, još je u planu niz aktivnosti koje će tretirati ovaj problem. Jedna od njih je javna tribina o štetnim posljedicama sporne odluke po poslovanje i opstanak privatnog poslovnog sektora u Bosanskoj Krupi. Pored članova poslovne zajednice i medija, očekuje se i učešće predstavnika aktuelne vlasti (predlagača i donosioca ove sporne odluke).

Pojedini poslovni subjekti s područja općine Bosanska Krupa posredstvom advokata Amira Ezića pokrenuli su zakonsku proceduru usmjerenu u pravcu osporavanja spornih odluka. Uskoro će se o tim slučajevima očitovati i nadležne institucije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'