Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 13:40 |

U Mostaru obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 2. travnja (FENA) - U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar organizirao je u utorak druženje pod nazivom "Isti pod maskama".

Cilj druženja je upoznati javnost na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

Direktorica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit istaknula je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu.

- Ovim druženjem želimo poručiti da možemo svi različito izgledati, ali svi smo jednaki i trebamo svoje mjesto pod ovim nebom i ovim suncem. Napravljeni su veliki pomaci, ali predrasude i dalje postoje i postoji potreba da se riješi pitanja socijalne i opće inkluzije djece s poteškoćama, pa tako i djece autističnog spektra - dodala je Mezit.

Defektolog logoped Nidžara Džebo kazala je kako se autizam kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

- Oko trinaestog mjeseca života počinju se javljati prvi uočljivi simptomi autizma. Dijete zapravo od rođenja ima simptome, ali oni postaju uočljivi u toj dobi. Prvo što roditelji primijete je da govor kasni i tada se obično obrate logopedu, pa je logoped taj koji dijete najčešće usmjerava dalje - kazala je Džebo.

Djeca s autizmom obično imaju poteškoće u tri ključna područja razvoja – socijalna interakcija, komunikacija i ponašanje.

Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 2. travnja Međunarodnim danom svjesnosti o autizmu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2784

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HTNnEN3s5XEcKkCBcID8Q62QQRtslHtV?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Maturalna večer za osobe s invaliditetom u Centru 'Los Rosales' u Mostaru

Udruženje mladih 'Ružičnjaka - Los Rosalesa' implementira projekt 'Ništa o nama, bez nas'

Dom zdravlja Ljubuški počeo s primjenom Opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma ADOS-2

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana