Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 13:05 |

Mahmutbegović na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri VE u Strazburu

FENA Saopćenje

 

STRAZBUR/SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, u svojstvu sekretara bh. delegacije, prisustvuje 36. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope, koja se održava od 2. do 4. aprila u Strazburu na temu "Načelnici kao čuvari demokratije".

Imajući u vidu teškoće s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti i njihovi izabrani predstavnici, članovi Kongresa će održati niz debata čiji fokus će biti tema "Gradonačelnici pod pritiskom". Poseban akcent u debatama bit će i na pitanjima rješavanja urbano-ruralne podjele i finansijske naknade izabranih lokalnih i regionalnih predstavnika u obavljanju njihovih dužnosti.

Nadovezujući se na napore Kongresa u cilju promociju etike u javnoj službi, članovi će održati i debate o borbi protiv nepotizma unutar lokalnih i regionalnih vlasti, štiteći zviždače i otvorene vlade na regionalnom nivou. Na dnevnom redu će se naći i rasprava o doprinosu Kongresa Helsinškom procesu o budućnosti Vijeća Evrope koji je iniciran od strane finskog predsjedavanja Odborom ministara, kao i debata o budžetu i resursima Kongresa za naredni dvogodišnji period    (2020.-2021.).

Planirano je da Kongres, u okviru svojih aktivnosti monitoringa, usvoji dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Poljskoj i Republici Moldaviji. Članovi Kongresa će na dnevnom redu imati i tri  izvještaja o izborima i to: za kantonalne skupštine u Bosni i Hercegovini (7. oktobra 2018. godine), o lokalnim vlastima u Poljskoj (21. oktobra 2018. godine) i Republici Sloveniji    (18. novembra 2018. godine).

Kao član političke grupe EPP/CEE, potpredsjednica FBiH prisustvovala je plenarnoj sjednici na kojoj je usvojen Izvještaj Predsjedništva političke grupe, te učestvovala u radu Odbora za tekuće poslove, čiji je član, saopćeno je Kabineta potpredsjednice FBiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'