Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 19:45 |

Obilježen 'Dan zemlje', sjećanje na stradale zbog okupacije Palestine

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 1. aprila  (FENA) - "Dan zemlje" je dan koji Palestinci obilježavaju svake godine da bi se prisjetili 30. marta 1976. godine u spomen na šest Palestinaca ubijenih prije 43 godine u protestima zbog okupacije Palestine. 

Tim povodom danas je u Bošnjačkom institutu u organizaciji Ambasade Države Palestine u BiH i Udruženja "Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo" upriličena tribina posvećena ovoj tragediji, ali i uopšte tragediji Palestine. 

Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora podsjetio je na nepravdu koju Palestinci trpe godinama istakavši da je u ovoj zemlji svaki dan "Dan zemlje".

On je podvukao da je Palestina i dalje spremna da se pridržava svih mirovnih sporazuma, rezolucija i pozvao na njihovo poštivanje.

Ambasador Namoora rekao je, između ostalog, da Jerusalem nije grad na prodaju, da se on ne može otuđiti od Palestine jer je to palestinski grad okupiran 1967. godine na koji se primjenjuju rezolucije međunarodnog prava. Stoga, kako je istakao, "ne može ga Donald Trump 'pokloniti' Izraelu".

- Palestinski narod je za nastavak mirovnog procesa, slobodu i dostojanstven život - podvukao je ambasador Namoora.

Predsjednik Udruženja "Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo" Avdo Hebib istakao je da je istorija palestinskog naroda nešto nezabilježeno u svjetskoj istoriji.

On je podvukao da se palestinski narod 70 godina bori za pravdu i da još nije pokoren. Smatra da se, iako nemaju dovoljnu podršku ni od arapskog svijeta, taj narod nije pokorio i da se neće pokoriti ni za 170 godina.

Hebib je naglasio da su donesene rezolucije o Palestini i u korist Palestine, ali da se one ne poštuju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Okerić sa ambasadorom Palestine: Želimo da istrajete u borbi za istinu i pravdu

Ambasada Palestine - Izraelska vojska i dalje nastavlja sa masakrima nad palestinskim narodom

Ambasada Palestine oštro osuđuje ubistvo palestinske novinarke Ghafran Warasna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom