Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 16:40 |

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH - Počelo suđenje Bogdanoviću i Sladoju

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Čitanjem optužnice danas je pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH počelo suđenje Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju koji se terete za ratni zločin protiv civila počinjen u sarajevskom naselju Grbavici 1992. godine.

Suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon Rješenja Vrhovnog suda FBiH od 5. novembra 2018. godine kojim je uvažena žalba optužbe (tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo), te ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda Kantonalnog suda Sarajevo i naloženo održavanje pretresa pred drugostepenim sudom.

Prema tužbenim navodima koje je predočio federalni tužitelj Munib Halilović, Bogdanović i Sladoje su kao pripadnici vojno-policijskih snaga tzv. srpske republike BiH 13. juna 1992. iz kuće u Ohridskoj ulici prisilno odveli Bajru i Suada Bešića u garažu u Trebevićkoj ulici i tamo ih fizički zlostavljali, a kasnije ih prebacili na liniju razgraničenja kod Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit, kojom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Posmrtni ostaci Suada Bešiča pronađeni su 26. januara 2006. godine te naknadno identificirani. 

Istovremeno, Bogdanović i Sladoje terete se da su 1992. godine u više navrata dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića, jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti. S obzirom na to da Simić nije htio ići u srpsku vojsku nazivan je izdajnikom, te je odvođen u KPZ Kula.

Tužitelj Halilović kazao je kako ostaje pri navodima uvodnog izlaganja kantonalnog tužitelja s pretresa od 23. septembra 2013. godine, dok su se branitelji prvo i drugooptuženog - advokati Radivoje Lazarević i Midhat Kočo izjasnili da će uvodne riječi dati nakon završetka dokaznog postupka, odnosno da ih neće iznositi.

Uz saglasnost strana u postupku (optužbe i odbrane) konstatirano je kako se preuzimaju dokazi izvedeni pred prvostepenim sudom, te da se ne čitaju, uz navođenje svih materijalnih dokaza uloženih u sudski spis.

Nijedna od strana, uključujući i optužene nisu imali primjedbi na predočene materijalne dokaze.

U pogledu novih dokaznih prijedloga, tužitelj je predložio da se zatraži Izvod iz matične knjige umrlih za Zorana Klarića, a u kontekstu alibija za optužene na čemu je odbrana insistirala, kao i zbog namjere da se pristupi preciziranju optužnice.

Advokat Lazarević predložio je da se ponovno pozovu i saslušaju svjedoci  - Boško Bogdanović i Dragan Perućica, a advokat Kočo da se pribavi Izvještaj o lišavanju slobode oštećenog Rajka Simića, odnosno njegovog privođenja u KPZ Kula od tadašnjeg komandanata specijalne policije Milenka Karišika.

Nakon razmatranja tih prijedloga, Vijeće je odlučilo da se usvoji prijedlog tužitelja u vezi sa smrtnim listom za Zorana Klarića koji će biti zatražen od nadležnih službi Istočnog Novog Sarajeva, kao i prijedlog odbrane za pribavljanje Izvještaja o lišavanju slobode Rajka Simića.

Istovremeno, odbijen je prijedlog odbrane za saslušanje Boška Bogdanovića i Dragana Perućice, uz obrazolženje da je Bogdanović u dva navrata ispitan na iste okolnosti, te s obzirom na sadržaj svjedočenja Perućice, koji je ranije izjavio da nema nikakvih saznanja o okolnostima na koje bi ponovno trebao biti ispitan.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 22. aprila.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Vrhovni sud Federacije BiH u zaštiti zakonitosti i interesa Grada Zenica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta