Magazin     | 01.04.2019. 14:50 |

Boško Perić proslavio 100. rođendan u Domu penzionera sa stacionarom ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. aprila (FENA) - Zeničanin Boško Perić, koji je od oktobra prošle godine smješten u JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK-a, danas je proslavio 100. rođendan.

Osim svih pokretnih stanara, medicinskog osoblja i menadžmenta te ustanove koji su mu pripremili tortu te angažirali muzičku pratnju, tim mu je povodom, sa suprugom Zoranom i šestogodišnjim sinom Antom, stigla i rodica te zakonita skrbnica Antoneta Krešo iz Čapljine.   

-Kažem ja, svakome je lako sabrati: 40 godina radnog staža, 40 godina penzijskog staža i 20 godina ono što je prošlo...Ukupno 100 godina - kaže Perić, koji je bio strastveni planinar, a cijeli radni vijek proveo je na poziciji tržišnog inspektora u općini Zenica.

Borio se, kaže on, cijeli život protiv "sive ekonomije“, ali se danas često pita da li uopće postoje inspektori.

-Ponosan sam kako država uopće može funkcionisati. Valja državi pripremiti pare, jer svaki pokret valja platiti. Država ima svoje velike obaveze - napominje Perić.

Prisjeća se da je u školu putovao pješice 10 kilometara samo u jednom pravcu i da je tada, kada je vidio lijepo obučene inspektore, kao dječak odlučio da će to biti i njegovo zanimanje te da neće ostati i raditi na zemlji.

Boško je morao napustiti zenički stan, nakon što mu je prošlog ljeta preminula i druga supruga.

-Uvijek sam bio protiv toga. To je za mene robija. Ništa drugo nego robija - kaže Boško, koji je prvi put bio smješten u ustanovu ovakvog tipa u Mostaru, ali nije bio zadovoljan pa se brzo odlučio na povratak u svoju Zenicu.

Inače, rođen je u Jasenjanima kod Bijelog Polja, a u Zenici živi još od 1943. godine.

- Boško je stric od mog oca, ali i ja ga također zovem stricem. Cijeli je život živio u Zenici i, dok sam studirala u Sarajevu, tu sam ga posjećivala - kaže njegova zakonita skrbnica Antoneta Krešo.

Dodaje kako je s mamom i braćom zadnjih 20-ak godina posjećivala svog rođaka kojem je najbliži rod, a Boško nije imao svoje djece.  

-On je izrazio želju da se ja nastavim brinuti o njemu, mada nikada konkretno nije objasnio zbog čega je izabrao mene. Teško je naći nekoga da o nekome brine 24 sata, a ja ne mogu svaki dan doći iz Čapljine. Bogu hvala da postoje i ovakve ustanove - ističe Antoneta.

Bošku su rođendan čestitali i pomoćnik ministrice za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK-a Edin Arnaut, kao i direktor ustanove Damir Jukić, koji je napomenuo kako je funkciju preuzeo kada je Boško došao u dom te da je rođen 1983., kada je Boško bio penzionisan.

-Boško, želim Vam čestitati rođendan. Ovo je veliki dan za Vas, našu ustanovu, ali i Grad Zenicu, gdje ste proveli skoro cijeli život - poručio je Jukić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo