Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 13:32 |

Radionice o oralnoj higijeni INZ-a sa najmlađim u ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. aprila (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano održava edukacije i radionice, na kojima najmlađe edukuje o potrebi i značaju održavanja oralne higijene.

Svjetski dan oralnog zdravlja je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama, saopćeno je iz INZ-a.

Oralno zdravlje je neraskidivi dio općeg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije kao što su hranjenje i govor. Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene.

Timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održavaju radionice u predškolskim ustanovama u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Proteklih dana su boravili među mališanima vrtića Ivančica (Usora), Blizanci (Jelah), Dječiji san, Evlad, Nektarine, Revda i Vesela družina (Tešanj), Maglajska mala raja i Dječiji osmijeh (Maglaj) i Dječiji svijet (Doboj Jug). Svi maleni učesnici radionica su dobili četkicu za zube i diplomu, a iz INZ-a su zahvalili "Curaprox" distributeru četkica za zube za obezbijeđene poklone.

Radionice i edukacije najmlađih se nastavljaju u narednim mjesecima u predškolskim ustanovama u drugim općinama ZDK-a.

Prvi ili "mliječni" zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna, navode u Službi za školsku higijenu INZ-a.

Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike. Potrebno je konzumirati puno voća, povrća i sjemenki, izbjegavati unos šećera. Potrebno je posjetiti stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine, ali i posjetiti stomatologa odmah, čim se uoči neki problem, kažu u INZ-u.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije