Stranačke aktivnosti     | 01.04.2019. 12:39 |

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Naše stranke Mostar

FENA Saopćenje

U Mostaru je registrirano 2000 osoba sa oštećenjem vida. One nailaze na velike prepreke u kretanju gradom. Zvučni semafori i taktilne vodilice bi dijelom olakšale njihovo kretanje po gradu. Zahtjev za njihovu ugradnju podnijet će Gradski odbor Naše stranke Gradskoj upravi Mostar.

„Kreirajući i gradeći Mostar Evropskim centrom kulture, dužnost nam je urediti grad tako da se svi osjećaju dobro i sigurno, a naročito ranjiva populacija slijepih i slabovidnih lica“, kaže Amela Stovrag, članica Gradskog odbora Naše stranke Mostar. Pored političke, ovo smatra i svojom građanskom te profesionalnom obavezom kao diplomirana edukatorica-rehabilitatorica.

Ilustracije radi, broj semafora prilagođenih slabovidnim i slijepim licima grad Beograd ima u višestruko većem broju od cijele BiH.
Stovrag kaže da je osim semafora potrebno sanirati i rupe koje se nalaze na svakom od trotoara u gradu. Ono što još otežava kretanje svim građanima ovoga grada, jesu izrasline stabala po trotoarima.

„Ovdje ne dovodim u pitanje samo bezbjednost osoba s oštećenjem vida, nego i velike poteškoće u kretanju roditelja s djecom u kolicima, kao i građana treće životne dobi. Pomenute izrasline su dovodile i do ozbiljnih fizičkih ozlijeda“, rekla je Stovrag.

Razne grupe građana i neke od nevladinih organizacija ukazivale su na ovaj problem i pisale peticije za očuvanje i uređenje mostarskih trotoara. No, bez rezultata i odgovora nadležnih.

Takav odnos prema ovom problemu ne može se tolerisati ni zbog činjenice da je Mostar jedan od najposjećenijih regionalnih turističkih centara.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost Naše stranke Mostar

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo