Regija     | 30.03.2019. 15:48 |

MVEP: Navodi ministra vanjskih poslova Slovenije neistiniti

FENA Agencije

ZAGREB, 30. ožujka (FENA) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je u subotu iznenađenje "neistinitim i pravno neutemeljenim navodima" iz izjave za medije ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Mire Cerara koji je u srijedu ustvrdio da je nekoliko dana ranije hrvatsko policijsko plovilo duboko ušlo u slovensko teritorijalno more na području Savudurijske vale i opravdalo to pokvarenom navigacijom.

Cerar je u srijedu kazao da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog toga što je, po tvrdnjama slovenske strane, hrvatsko policijsko plovilo u nedjelju povrijedilo graničnu crtu na moru u Savudrijskoj vali i uplovilo u slovenske vode.

-To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti prosvjednom notom - kazao je Cerar u izjavi za medije dodajući da je tim postupkom Hrvatska nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusjedske odnose a po njemu je bilo prekršeno i europsko i međunarodno pravo te schengenska granica.

Po slovenskoj policiji u nedjelju je hrvatski policijski brod uplovio "2,5 kilometara duboko u slovensko more" u zaljevu, ali i "1,3 kilometra" preko crte sredine u Savudrijskoj vali i na hrvatsku stranu vratio se nakon upozorenja slovenske policije. Hrvatski brod svoje kretanje opravdao je kvarom navigacijskog uređaja što je za Cerara bio neprihvatljiv izgovor.

-Prihvatiti taj izgovor bilo bi vrijeđanje inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju što rade - dodao je Cerar.

-Ministarstvo sve te navode u cijelosti odbacuje - poručilo je u subotu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i  europskih poslova Republike Hrvatske poslova.

 Ministarstvo napominje da nedjeljna događanja ni po čemu ne treba izdvajati "jer je bila riječ o rutinskoj i svakodnevnoj plovidbi i provođenju policijske kontrole hrvatske policije u hrvatskom teritorijalnom moru u i ispred Savudrijske vale, kao i o nezakonitoj plovidbi slovenskog policijskog plovila u hrvatskom teritorijalnom moru", prenosi Hina.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je potvrdilo priopćenjem da je u četvrtak primilo diplomatsku notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se "navedeni događaj, kao ni navodi iz izjave slovenskog ministra vanjskih poslova, uopće ne spominju, a kamoli argumentirano opisuju".

-Slovenskom se notom odgovara na raniju notu hrvatske strane i ponavlja općenite, pravno neutemeljene teze o navodnim povredama, na koju će notu Ministarstvo odgovoriti - piše MVEP.

-Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako nema nikakvog razloga za podizanjem napetosti i neodmjerenim i neistinitim izjavama te podsjeća da je slovenska strana više puta pozivana na nastavak bilateralnog dijaloga oko konačnog utvrđivanja zajedničke državne granice - navodi u priopćenju MVEP.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo