Kultura     | 30.03.2019. 16:09 |

Promovisana fotomonografija "Prašume BiH"

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH danas su na  Šumarskom fakultetu promovisali fotomonografiju "Prašume Bosne i Hercegovine". 

Promociju je pozdravnim riječima otvorio predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH Refik Hodžić. Promotori  fotomonografije bili su recenzenti izdanja Ahmet Lojo i Sead Vojniković, a  prisutnim se obratio i glavni urednik fotomonografije akademik Vladimir Beus.

Promotori su naglasili da je fotomonografija izdata sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa prašumama u Bosni i Hercegovini. Izdanje sadrži osnovne podatke o položaju, površini, šumskom području, geomorfološkim karakteristikama, hidrologiji, šumskoj vegetaciji, velikom broju fotografija, kojima su predstavljene svaka od prašuma u Bosni i Hercegovini. Kroz izabrane motive i aspekte prašuma jedanaest prašuma i jednog šumskog rezervata, korisnici ove fotomonografije će dobiti vizuelne informacije o ovim prirodnim objektima neprocjenljivog naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, te zaštite prirode, biodiverziteta i genofonda.

Značaj ove knjige je i u pružanju određenih podataka koji mogu poslužiti uspostavljanju mreže Natura 2000 u Bosni i Hercegovini, u skladu sa EU direktivama zaštite prirode i pokretanju aktivnosti na zakonskoj regulativi i uspostavljanju novih zaštičenih područja - prašumskih rezervata u Bosni i Hercegovini, identificiranih i izdvojenih od strane šumarskih stručnjaka.

Projekat je realizovan od 2016. godine i sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a realizator aktivnosti je bilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH. Projektni tim su činili Azer Jamaković, Muhamed Smailhodžić, Almin Tabak, te glavni urednik izdanja akademik Vladimir Beus, saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana