Kultura     | 30.03.2019. 13:56 |

Spahić: Romanić je bio jedinstveni misionar umjetnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, povodom smrti Teodora Romanića, uputio je izraze najdubljeg saučešća kčerkama Aleksandri i Tatjani, unucima i članovima porodice, kolektivima u kojima je djelovao i prijateljima.

Spahić je naveo da je akademik Teodor Romanić bio je jedinstveni misionar umjetnosti kao muzičar, dirigent, kompozitor, autor značajnih djela i profesor koji je i u ličnom i u porodičnom i u javnom životu gradio svijet satkan od univerzalnih vrijednosti čovječanstva.

- Njegov violinski ključ otvarao je sve magične prostore ljudskog stvaralaštva i u Sarajevskoj filharmoniji, Operi Narodnog pozorišta Sarajevo, Muzčkoj akademiji, ANUBiH i u Savjetu Festivala Sarajevska zima. Bila mi je čast decenijama sarađivati s čovjekom koji je u muzici pronašao svoj svijet i život povetio umjetnosti. Generacije studenata, muzičara, sarajevska i internacionalna publika pamtit će njegovu čudesnu i kreativnu ulogu u svojim životima. Nezaboravno je Teodorovo djelo i plemenit je i put kojim je išao tako strasno i dostajanstveno - istakao je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Svojim djelima i angažmanom Sidran je zadužio nas i buduće generacije

Bećirović: Profesor Esad Zgodić dao je neprocjenjiv doprinos nauci

Bećirović: Alispahić ostavio dubok trag u bh. književnosti i pozorišnoj umjetnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana