Ekonomija     | 29.03.2019. 20:00 |

Razvijeni 'Bike Friendly' standardi za BiH, Crnu Goru i Srbiju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. ožujka (FENA) - Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar u sklopu projekta "Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste" organizirala je od 27. do 29. ožujka info dane u Nikšiću i na Zlatiboru i konferenciju u Mostaru na kojima je predstavljena važnost ovih novorazvijenih standarda za razvoj cikloturizma, kao i kriteriji i procedura za njihovu primjenu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Kroz ovaj projekt, takozvani "Bike Friendly" standardi su razvijeni, a REDAH je u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica i Turističkim klasterom Montenegro iz Nikšića proveo ove aktivnosti koristeći nepovratna sredstva dodijeljena putem krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Vijeće za regionalnu suradnju, a financira Europska Unija.

Cilj je projekta doprinijeti rastu i konkurentnosti šest privreda zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Završetkom aktivnosti u sklopu projekta "Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste" ovi standardi će se početi primjenjivati na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a tim procesom će upravljati REDAH sa svojim partnerima iz Užica i Nikšića.

Primjena standarda podrazumijeva izdavanje Bike Friendly certifikata objektima i servisima, odnosno davateljima različitih turističkih usluga koji su svoje usluge prilagodili potrebama biciklista ispunjavajući minimalne uvjete i podržavajući biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

Projektom je također razvijen i sistem kontrole pružatelja usluga dužinom biciklističkih ruta, čime se uspostavio novi, jedinstveni i usklađeni sistem kontrole kvalitete koji će usvojiti i cikloturisti kao i davatelji turističkih usluga.

Info dani u Nikšiću i na Zlatiboru te konferencija u Mostaru ujedno predstavljaju okončanje aktivnosti provedenih nepovratnim sredstvima dodijeljenim u sklopu RCC-ovog Projekta za razvoj i promociju turizma te označavaju početak primjene standarda u koju svrhu su već izdani javni pozivi za izražavanje zainteresiranosti za Bike Friendly certifikaciju.

REDAH u Bosni i Hercegovini, Regionalna razvojna agencija Zlatibor u Srbiji i Turistički klaster Montenegro u Crnoj Gori će biti zaduženi za kontrolu subjekata u ispravnoj primjeni standarda, a reizdavanje certifikata vršit će se svake dvije godine, priopćeno je iz Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Biciklizam - Lejla Njemčević na vrhu sjetske UCI ranking liste 

Njemčević: Želim se upisati u historiju kao jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena

Posljednja Ćiro biciklijada u 2023 godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom