Bosna i Hercegovina     | 29.03.2019. 10:40 |

Begić: Mi nismo željeli formirati vlast kako je to uradila SDA

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. marta (FENA) - Predstavnici dvije stranke BH bloka, SDP-a i Naše stranke te Nezavisnog bloka, održale su zajedničku pres-konferenciju u sjedištu SDP-a Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj su se kritički osvrnuli na način na koji je formirana nova Vlada ZDK te kako je izglasan budžet tog kantona za 2019. godinu.

Na presicu su bili pozvani i predstavnici DF-a, ali se, kako je istakao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, oni nisu odazvali pozivu.

Begić je istakao da, kada se prešlo sa principa zajedničkog djelovanja, na konkretne stvari kompetencija, a da bi formirali stručnu i kompetentnu vladu, raspala parlamentarna većina na čijem je čelu bio SDP-e, koji nije želio oformiti vladu na način na koji je to uradila SDA.

-Tadašnja skupštinska većina, između ostalog, i pala je na principima koje ste vidjeli prije dva dana- kazao je Begić.

Nakon 18. januara i raspada parlamentarne većine koju je predvodio SDP-e, kako je istakao Mladen Simić, zamjenik predsjedavajuće Skupštine ZDK te zastupnik iz tog kantona iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, „SDA, koja je dobila najviše zastupnika, ali nije imala partnera osim HDZ-a, po svaku cijenu željela ostati na vlasti“.

-Mi nismo bili spori, inertni, nismo zaboravili građane ZDK-a... Razlog je što se vidjelo protekla dva dana. Nismo željeli da sudjelujemo u pukoj raspodjeli fotelja - kazao je Simić, koji je dodao kako je i njihov Senaid Begić dobijao prijetnje iz raznih krugova, koje su i prijavili.

Simić se zapitao i zar treba da ministar pravde bude ekonomista, a policije vlasnik hotela...

-Imate prijedlog za ministricu koju njena stranka neće, o čemu ćemo vam podnijeti dokaz. Ministrica za rad i socijalnu politiku se bavi volonterskim radom - istakao je Simić, koji se, kao i drugi učesnici presice, zapitao zašto se ministarstvo finansija stalno dodjeljuju HDZ-u.

 -Ovakvo ponašanje je izgubilo svaku mjeru, obraz, bilo šta... SDA je sve uradila da ostane na vlasti, a ovim građanima i državi trebaju promjene - kazao je Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, koji je dodao kako su stabilna i stranka koja je za promjene.

Zato, ističe Kasumović, nije pristao na ponude predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da uđe u vlast.

-Nije moguće i normalno da niko od Bošnjaka nije ministar finansija i privrede. O kompetencijama Vlade ZDK nemam nikakav komentar.

-Vidjet ćete u drugom dijelu rasporeda ko će i čija će djeca dobiti pozicije - kazao je Kasumović, koji je dodao kako je „SDA pokazala kako ide na sve ili ništa“ te želi da izabere i svog muftiju Zeničkog muftijstva.

Kasumović je javno poručio stranci SDA da obznani koliko su dali Omeru Škalji i Nusretu Imamoviću, zastupnicima u Skupštini ZDK, a koji su izabrani na listi Nezavisnog bloka te koji sada podržavaju vladu SDA.

 -Ovim budžetom pokrivaju kriminal iz prošlosti. Da je bilo kriminala potvrđuje da je partija koja je dobila samo dva zastupnika, ima tri ministarstva, zastupnika u Domu naroda i, u drugoj raspodjeli, dobit će još deset pozicija - istakao je Kasumović.

Zastupnica Sanja Renić iz Naše stranke kazala je kako nisu uspjeli formirati vlast bez nacionalnih stranaka.

-Kadrovi ove vlade služe za podsmijeh na regionalnoj medijskoj sceni - kazala je Renić, koja je dodala kako je uvjerena da ta vlada neće odgovoriti zadatku. Renić je najavila kako će biti korektiv Vladi ZDK te da će raditi u interesu građana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo