Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 15:36 |

U parlamentu RS-a inicijativa za raspuštanje Skupštine općine Rudo

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28.marta (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Inicijativu za raspuštanje Skupštine općine Rudo.

Zaduženo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Inicijativu, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini RS-a na dalje postupanje.

Rate Rajak, 23.decembra 2018., nije opozvan na izjašnjavanju građana o povjerenju načelniku općine.

Prethodno je lokalna skupština na sjednici, održanoj 19.novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila Odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Rudo u kojoj je, između ostalog, taksativno navela više razloga za pokretanje navedenog postupka.

Članom 152. Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu, ako nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan. Također, propisano je da entitetski parlament odluku o raspuštanju skupštine dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Tim zakonom propisano je i da Vlada imenuje Privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji obavlja poslove skupštine do konstituisanja, ukoliko dođe do raspuštanja skupštine. Privremeni organ se imenuje u roku od osam dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'