Ekonomija     | 28.03.2019. 11:58 |

Vijeće ministara BiH - Podržana dva projekta za bolje odvijanje saobraćaja u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH prihvatilo je danas pojedinačne inicijative i imenovalo delegacije za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju dva projekta gradskih saobraćajnica u Sarajevu, i to transverzala I i IX.

Realizacijom tih projekata poboljšat će se odvijanje saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Za izgradnju dijela transverzale I, i to dionice Bare – tunel Kobilja Glava, zajam EBRD-a iznosi 35 miliona eura. Izgradnjom ove dionice bit će poboljšani uslovi odvijanja saobraćaja Sarajevo – Vogošća, gdje su svakodnevno prisutni zastoji, kolone automobila te gubici vremena.

Za projekt transverzale IX vrijednost EBRD zajma je tri miliona eura, a sredstva su namijenjena za izgradnju poddionica III Rondo – Ulica Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske zaobilaznice.

Rokovi za otplatu zajmova su 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a krajnji korisnik sredstava je Kanton Sarajevo.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti prijedloge ugovora u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine.

PRISTUP MEĐUNARODNOJ BAZI PADATAKA O SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o poslovnim aranžmanima između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Međunarodnog transportnog foruma (OECD/ITF), u cilju unapređenja cestovne sigurnosti.

Potpisivanjem ovog memoranduma Ministarstvo komunikacija i prometa dobit će mogućnost online pristupa i korištenja informacija iz međunarodne baze podataka o cestovnom prometu i nezgodama.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina će učestvovati u IRTAD projektu (International Traffic Safety Data Analysis) i imat će svog predstavnika u radnoj grupi. Riječ je o jedinstvenom forumu za razmjenu međunarodnih dešavanja u politikama cestovne sigurnosti, uključujući i podatke o nezgodama i žrtvama.

Od januara 2018. godine IRTAD ima 89 članova iz 40 zemalja, a punopravne članice su Evropska komisija i Svjetska banka.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen zamjenik ministra komunikacija i prometa.        

NAPREDAK U IZVRŠAVANJU MEĐUNARODNIH OBAVEZA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Inkluzivnom okviru za provođenje mjera protiv erozije poreske osnovice i premještanja dobiti (BEPS – Base Erosion and Profit Shifting).

Pridruživanjem BEPS-u Bosna i Hercegovina ostvarit će napredak u izvršavanju preuzetih međunarodnih obaveza kako se ne bi našla na EU popisu nekooperativnih jurisdikcija u poreske svrhe.

BEPS paket se sastoji od 15 mjera usmjerenih na smanjenje i suzbijanje agresivnog poreskog planiranja, poreske prevare i evazije poreza, posebno u slučaju velikih multinacionalnih kompanija. 

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

POLICIJSKE SLUŽBE IZ BiH U MONUSCO-u
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Prijedlog ocjene opravdanosti za učešće pripadnika policijskih službi iz Bosne i Hercegovine u stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo.

Ministarstvo sigurnosti pokrenut će pred Predsjedništvom BiH inicijativu za donošenje odluke o učešću pripadnika policijskih službi iz Bosne i Hercegovine u Stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO).

Prema ovom prijedlogu, pripadnici policijskih službi iz Bosne i Hercegovine  trebali i biti dio stabilizacijske misije u trajanju od godinu dana, uz mogućnost produženja mandata.

PRIMJENJUJU SE MJERE ZA SPREČAVANJE UNOŠENJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE
Ured za veterinarstvo BiH će u saradnji sa ostalim nadležnim graničnim službama BiH nastaviti aktivnosti praćenja i prevencije unošenja afričke kuge svinja na područje Bosne i Hercegovine, primjenjujući pojačane mjere na granici prema zemljama u kojima je registrirana ova bolest.  

O pojavi i širenju ove bolesti te poduzimanju daljnjih mjera redovno će, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

U BiH ostaje na snazi Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu radi sprečavanja unošenja afričke svinjske kuge, koja se redovno dopunjava uputstvima za pojedine zemlje i regije u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Iako ova bolest nikada nije registrirana u BiH, njeno širenje u proteklih nekoliko godina na područja Evrope i  regiona ukazuje da bolest prijeti kako Bosni i Hercegovini, tako i  susjednim zemljama.

Bolest prenose divlje svinje, ali i nedovoljno termički obrađeni proizvodi sa svinjskim mesom. Ne prenosi se na ljude ali izaziva ekonomske štete, budući da ograničavanje izvoza negativno utječe i na međunarodnu trgovinu, saopćeno je iz VMBiH.   

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'