Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 11:55 |

Potpisan Sporazum, ljekari u USK sutra zamrzavaju štrajk

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 28. marta (FENA) - Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) i kantonalna ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović potpisali su danas Sporazum o poštivanju aktuelnog Kolektivnog ugovora, pa su ljekari za sutra najavili zamrzavanje štrajka.

- Potpisali smo Sporazum o isplati razlike februarske plate do kraja sutrašnjeg radnog vremena. Nakon toga će Upravni odbor našeg Sindikata donijeti odluku o zamrzavanju štrajka. Isplata narednih plata po ovom Sporazumu ide u skladu s Kolektivnim ugovorom, dok će razlike za novembarsku i decembarsku platu iz prošle godine, te ovogodišnju januarsku, biti isplaćene u roku od šest mjeseci - kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić.

Ljekari u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" zadovoljni su ishodom današnjeg sastanka, međutim smatraju da je do dogovora moglo doći i mnogo ranije.

- Smatramo da je sve ovo moglo biti i mnogo ranije završeno, s obzirom na to da su zahtjevi s kojima smo krenuli u štrajk ispoštovani. Uvijek smo bili spremni na dogovor o dinamici isplate, pogotovo zaostalih plata. Moramo istaći i izvinjenje pacijentima zbog eventualnih neugodnosti za vrijeme trajanja štrajka, te zahvaliti im na razumijevanju - riječi su predsjednika Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" Amira Rekića.

Najavljeno je i kako će se odmah po donošenju Odluke o zamrzavanju štrajka, svim zdravstvenim ustanovama i podružnicama na području kantona uputiti dopisi da se od ponedjeljka počinje raditi i pružati zdravstvena usluga u punom kapacitetu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'