Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 10:59 |

Ministar Šteta podržao projekt učenika Treće gimnazije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) – Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je primio učenike sarajevske Treće gimnazije koji uspjeli riješiti problem trajanja kratkog svjetla za pješake i neusklađenost semafora.

Učenici Zerina Osmić, Elvir Vlaovljak, Nedim Numanović i Ervin Golubović u proteklim sedmicama su sa svojim profesorom fizike Mevludinom Maličevićem napravili model pješačkog prijelaza sa semaforima i pokazali da je problem moguće riješiti.

Pratili su ponašanje pješaka i utvrdili da ih svake minute pet pređe ulicu za vrijeme trajanja crvenog svjetla. Dakle, čine saobraćajne prekršaje kako bi stigli preći ulicu, ugrožavajući sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Uz čestitke učenicima, ministar Šteta je obećao da će resorno ministarstvo podržati i pomoći njihov dalji rad.

- Federacija Bosne i Hercegovine ima odlične fizičare koji postižu sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima, ali nemaju para da plate put i kotizacije, kao i fantastične mlade sportiste koji sami moraju plaćati odlazak na svjetska takmičenja. To se mora promijeniti ako želimo da zadržimo ove ljude u BiH - poručio je ministar Šteta.

Najavio je kako će naredne sedmice održati sastanak s učenicima, predstavnicima STEP-a kako bi dogovorili naredne korake, a obići će Srednju školu za saobraćaj i komunikacije i Fakultet za saobraćaj i komunikacije, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije