Najave     | 27.03.2019. 14:08 |

Ustavni sud BiH - Sutra počinje dvodnevno plenarno zasjedanje

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine bi na plenarnoj sjednici zakazanoj za 28. i 29. marta trebao razmatrati ukupno šest zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji su predloženi za rješavanje u četiri odvojene odluke.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan Feni je potvrdio kako prijedlog dnevnog reda za plenarnu sjednicu nije pretrpio nikakve izmjene u odnosu na ono što je objavljeno na službenoj stranici tog suda.

U kontekstu sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti čije je rješavanje predloženo u četiri odvojene odluke, Mijan je kazao da se jedna odnosi na Zakon o Danu RS, a jedna na zakone o praničnom postupku oba entiteta u pogledu odredbi koje se tiču prava na naplatu troškova u parničnom postupku kada je jedna od strana zastupana od pravobraniteljstva.

- Tri zahtjeva odnose se na Uputstvo Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o načinu provedbe posrednih izbora, dva zahtjeva koje je podnio Sud BiH i treći koji je podnijela Borjana Krišto u svojstvu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) - precizirao je.

Osim razmatranja zahtjeva za ocjenu ustavnosti i donošenja odgovarajućih odluka, Ustavni sud BiH bi trebao usvojiti godišnji izvještaj o radu za 2018. i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2018. godinu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH na  plenarnom zasjedanju COSAC-a u Briselu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo