Bosna i Hercegovina     | 27.03.2019. 14:28 |

Vlada KS planira do kraja godine završiti izgradnju zgrade ASU Sarajevo

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je danas da će ovih dana početi realizacija tri projekta, od kojih je jedan nastavak izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, čiji se završetak očekuje do kraja ove godine.

Druga dva projekta koja će biti realizirana u saradnji sa UNDP-om su projekti utopljavanja i jačanja finansijske kontrole javne potrošnje.

- Akademija scenskih umjetnosti jedini je projekt na Balkanu koji je istovremeno infrastruktura i za akademsku, ali i kulturnu zajednicu. Tu će biti dostupan i prostor za predstave i društvene aktivnosti koje su potrebne mladima, te je naš cilj je da ga završimo u ovoj godini - kazao je Forto, naglasivši da je riječ o zgradi čija izgradnja traje već osam godina.

Projekti utopljavanja zgrada javnih ustanova koje su u vlasništvu KS bit će realizirani u saradnji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i UNDP-a. 

Resorni ministar Damir Filipović istakao je da se u maju očekuje početak radova na 15 objekata iz oblasti obrazovanja, medicine, kulture, a među njima su i prostorije MUP-a, Gerontološki centar, SARTR, BKC, četiri policijske stanice te dvije ambulante. 

Naveo je da će Ministarstvo izdvojiti oko milion i po KM, ostala ministarstva će izdvojiti oko 600.000 KM, te će ukupno sa novčanom podrškom UNDP-a sve iznositi 2,8 miliona KM.

Ministar finansija KS Amel Kovačević istakao je da će to ministarstvo u saradnji sa UNDP-om realizirati projekt kontrole javne potrošnje i bolje upravljanje sredstvima iz budžeta.

Edis Arifagić iz UNDP-a podvlači da je UNDP partner vlasti u BiH, ali i bh. građana.

- Ovo su projekti koji su dio jedne šire slike. Za nas je jako bitan projekat Akademije scenskih umjetnosti zbog njenog društvenog i kulturnog značaja – istakao je Arifagić.

Kazao je kako projekt energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada ima više beneficija, ne samo za uljepšavanje već i smanjenje zagađenja.

Naglasio je da će se utopljavanje zgrada raditi u više faza, prvo će biti obuhvaćene fasade, a potom i prozori kako bi se distribuiranje toplotne energije što efikasnije iskoristilo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo