Kultura     | 27.03.2019. 12:57 |

BHFF najavljuje razgovor s meksičkom rediteljicom Martom Hernaiz Pidal

FENA Saopćenje

NEW YORK CITY/SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) organizirat će 11. aprila specijalnu projekciju i razgovor sa meksičkom filmskom rediteljicom Martom Hernaiz Pidal u sklopu šesnaestog godišnjeg festivala. Ona će se pridružiti BHFF-u nakon projekcije filma "Haotični život Nade Kadić", igranog filma koji povezuje fikciju i dokumentarnu priču o životu samohrane majke čijoj je kćerci dijagnosticiran autizam.

Marta Hernaiz Pidal je redateljica s diplomom iz filma i televizije, a magistrirala je likovne umjetnosti sa specijalnošću filmske režije koju je stekla na filmskoj školi film.factory u Sarajevu, što ju je osnovao renomirani mađarski redatelj Béla Tarr.

U 2016. godini njen kratki film "Dobro" bio je dio zvanične selekcije filmskog festivala u Kanu u sekciji Cinefondátion. Njen prvi igrani film "Haotični život Nade Kadić" imao je svjetsku premijeru na Berlinale Forumu 2018. godine.

U toj Pidalovoj drami Nada Kadić je posvećena samohrana majka, nezadovoljna svojim burnim domaćim životom, ali nesposobna da sastavi plan da ga promijeni. Nakon što Nada sazna da je njena kći na autističnom spektru, zajedno kreću na putovanje kroz Balkan u potrazi za mirom s prošlošću i prihvaćanjem novih realnosti.

Na njihovoj dugoj vožnji kroz maglovito, kišovito selo i daleko od haosa doma, pokušavaju formirati nove veze i naučiti nove načine za međusobnu komunikaciju, saopćeno je iz BHFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dvadeseto izdanje Bosanskohercegovačkog film festivala u New Yorku od 24. do 27. aprila

BHFF predstavlja Aidu Begić, Elmu Tataragić, Aleksandru Odić i Smirnu Kulenović  

Otvoren konkurs za prijavu filmova na Bosansko-hercegovački film festival

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'