Kultura     | 27.03.2019. 11:20 |

Film 'Kulturna ruta bećarca i gange' osvojio nagradu na festivalu u Indiji

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 27. ožujka (FENA) - Putopisno-dokumentarni film “Kulturna ruta bećarca i gange“ osvojio je vrijednu nagradu na filmskom festivalu u Indiji.

Proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Global India International Film festivalu 2019., a prijavljen je i u konkurenciju za nagradu na filmskim festivalima u Bugarskoj, Španjolskoj, Latviji, Turskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Grčkoj, Azarbejdžanu, Maldivima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sniman je na području Pleternice (RH) i Tomislavgrada (BiH), a prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti tih dvaju gradova.

Priču o dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi priča tipični Englez, Jullian McDonnell, stand-up komičar, YouTuber, turistički promotor iz Londona i to je jedna od posebnosti filma.

U filmu su korišteni dokumentarni snimci oba grada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom tijekom godine, koje je režijski uklopio autor Alen Kocić.

Kako bi ljepota i vrijednost krajeva o kojima film govori, kao i način života ljudi oba grada, Pleternice, jedinog u svijetu brendiranog grada bećarca, i Tomislavgrada, jedinstvenog svjetskog brenda gange, bili što razumljiviji svima koji će ga pogledati autorski tim se potrudio sadržaj prezentirati i na engleskom i na hrvatskom jeziku, objavljeno je na službenim stranicama Općine Tomislavgrad.

Na ovom jedinstvenom projektu, kojemu je nositelj Grad Pleternica, a partner Općina Tomislavgrad, radio je veliki tim ljudi, na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozić i načelnikom Ivanom Vukadinom.

Cilj projekta je oživotvorenje nematerijalne kulturne baštine - bećarca i gange, koja će postati turistička atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.

U konačnici cilj je razvoj obje sredine u gospodarskom i infrastrukturnom smislu, stvaranje kvalitetnijih uvjeta življenja i ostanak u svom rodnom kraju.

Film je nastao je u sklopu istoimenog prekograničnog europskog projekta Interreg-IPA-CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora vrijednog 2,35 milijuna eura, koji se s 85 posto sredstava financira iz europskih fondova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu