Najave     | 27.03.2019. 07:13 |

Sjednica VSTV-a BiH - U fokusu reformske mjere za unapređenje sudskog sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 27. i 28. mart sjednicu u Sarajevu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrane reformske mjere za unapređenje sudskog sistema.

Istovremeno, članovi ovog regulatornog tijela trebali bi se očitovati o Polugodišnjem izvještaju o realizaciji aktivnosti iz Strateškog plana VSTV-a BiH za razdoblje juli-decembar 2018. godine, potvrđeno je Feni u Vijeću.

U prijedlog dnevnog reda dvodnevne sjednice uvršteni su i - Informacija o prijedlogu aktivnosti formuliranih u okviru granta VSTV-u BiH za IPA 2019 i Informacija o sastanku s Agencijom za zaštitu osobnih podataka u BiH u cilju prevazilaženja problema vezanih za Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskog izvještaja sudija i tužitelja.

Na dnevnom redu je i izbor člana Konsultativnog vijeća evropskih sudija, kao i dva zakonska prijedloga i to - Prijedlog zakona o stečaju u Brčko distriktu BiH i Prijedlog zakona o likvidacionom postupku u Brčko distriktu BiH.                                                                                                

VSTV BiH će, usto, razmatrati i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužiteljstvima (TCMS).

Kako je planirano, članovi Vijeća će donijeti i određen broj odluka o prestanku manadata i imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo