Regija     | 26.03.2019. 20:41 |

U Zagrebu održan prosvjedni skup protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću

FENA Agencije

ZAGREB, 26. ožujka (FENA) - Stotine članova akademske zajednice okupili su se u utorak predvečer ispred Sveučilišta u Zagrebu izražavajući protivljenje prijedlogu da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat toga sveučilišta.

 Govornici su ocijenili da sadašnji trenutak spada u najcrnje dane Sveučilišta, rekli su da se istinski zbog toga srame i najavili da današnji dan predstavlja zaokret.

Prosvjed koji se okupio na spomeniku Zdenac života organizirao je i vodio doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko, koji je rekao da izražava najdublju sramotu što je na doktorskom studiju Sveučilišta koje predlaže da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

Okupljeni su nosili transparente "Dobrodošli u Borasov drektorat", "Jučer Čović, danas Bandić sutra Kordić" i slične, izvikivali Stop nasilju nad Sveučilištem i tražili ostavku rektora Borasa.

Zbor je otpjevao studentsku himnu Gaudeamus igitur (U veselju živimo), a Perko je predložio da se ubuduće dodjeljuje „Antidoktorat za počasni doktorat Milanu“.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Meri Tadinac, rekla je da je su brojne generacije izgrađivale Sveučilište u Zagrebu, 350 godina gradile, a danas kad bi u jubilarnoj godini trebali biti ponosni, članovi akademske zajednice se moraju sramiti.

"Samo u pet godina smo došli do dna", ocijenila je i rekla da za to nije samo kriv rektor nego još više Senat Sveučilišta čiji članovi, osim rijetkih izuzetaka, šute. Najviše se, po njoj, trebaju sramiti studenti članovi Senata koji za pogodnosti u Rektoratu prodaju budućnost.

Student Kristijan Orešković rekao je da srami što ima indeks Sveučilišta u Zagrebu, koje je pokazalo da se ne isplati raditi i biti kreativan, nego biti podoban i imati svojeg čovjeka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Tirana: Prosvjednici gađali zgradu albanske Vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

Beroš: Prosvjed lijeve oporbe je tragikomičan, mislim da štrajka neće biti

Plenković: Prosvjed radikalne ljevice, poruke opet vulgarne i primitivne

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom