Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 15:01 |

Sveučilišna klinička bolnica Mostar obilježila Ljubičasti dan (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) - Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar s ciljem podizanja razine osviještenosti o epilepsiji te pružanja solidarnosti pacijentima koji boluju od te bolesti obilježila je Ljubičasti dan, odnosno Međunarodni dan potpore oboljelima od epilepsije koji se 26. ožujka obilježava u više od stotinu zemalja svijeta.

Predstojnica Klinike za neurologiju SKB-a Mostar Inga Klupka-Sarić kazala je kako se Ljubičastim danom pacijentima koji boluju od epilepsije nastoji reći da nisu sami.

- Bez obzira na to što imaju tu bolest, želimo im dati do znanja da mogu živjeti kao i zdravi ljudi, da mogu iskazati svoj maksimum te u životu ostvariti sve svoje individualne i profesionalne ciljeve. Želimo im omogućiti da se socijaliziraju, da ne budu izolirani i da ne budu diskriminirani ni na kojem planu, to je naš cilj - kazala je Klupka-Sarić.

Što se tiče medicinskih radnika, Klupka-Šarić kazala je kako može obećati da će u njegu i liječenje pacijenata uložiti maksimalni napor kako bi njihova epilepsija bila pod kontrolom i kako bi imali što manje napada i samim time normalnije živjeli.

- Također ćemo i educirati njihove obitelji i stanovništvo kako bismo promijenili svijest o toj bolesti, da ti pacijenti ne budu obilježeni, kao i da ta bolest ne čini čovjeka drugačijim od zdravih ljudi - dodala je Klupka-Šarić.

Specijalistica neurologije s Klinike za neurologiju SKB-a Mostar Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako od ove kronične neurološke bolesti u svijetu trenutno boluje negdje oko 65 milijuna ljudi.

- Učestalost ove bolesti je oko 6 do 7 pacijenata na tisuću stanovnika, a mi kroz našu ambulantu za epilepsiju u SKB Mostar mjesečno primimo oko 80 pacijenata. Pacijente s najtežim oblicima bolesti hospitaliziramo, a takvih imamo oko stotinu godišnje - naglasila je Pejanović-Škobić.

Dodala je kako se uz pomoć određenih lijekova uspješno liječi oko dvije trećine pacijenata, dok za ostatak pacijenata danas postoje nove metode, poput kirurškog liječenja epilepsije.

- I za te pacijente imamo nadu da će i oni možda jednoga dana imati potpunu kontrolu svojih napadaja - kazala je Pejanović-Škobić.

Neuropedijatrica s Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar Ana Boban Raguž ustvrdila je kako je najosjetljivija dob u dječjoj populaciji njihova prva godina života.

- Želim naglasiti kako je epilepsija kod djece i dobno specifična. Može se javiti u određenoj dobi djeteta, a kad dijete dosegne neku odraslu dob ta epilepsija nestane, što znači da dijete u odraslu dob ulazi kao zdravi pojedinac našega društva. Zbog toga je bitno da svi zajedno utječemo na to dijete koje je u jednom periodu rasta i razvoja obilježeno epilepsijom da što bezbolnije prođe taj period i time izraste u jednu zdravu, odraslu osobu - kazala je Boban Raguž.

Također, u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara poduprijet će obilježavanje ovog dana i obojiti Stari Most u ljubičastu boju.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2751

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FO-Oo69nTnWAnKktGedKMstTn8u912vA?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Vlada ŽZH: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 230.000,00 KM

Danas otvaranje nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta