Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 14:39 |

U KCUS-u po prvi put počela primjena stereotaktičke iradijacije - SRS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je počela primjena stereotaktičke iradijacije - SRS za lokalizacije centralnog nervnog sistema, zahvaljujući nabavci najsavremenije dijagnostičke i terapijske opreme, te kontinuiranom programu edukacije uposlenika.

Ta metoda se po prvi put primjenjuje na Odjelu za radijacijsku onkologiju, Onkološke klinike KCUS-a. Stereotaktička iradijacija je napredna metoda radijacijske terapije koja pruža snažne i ciljane doze zračenja na mala područja, čime djelotvorno uništava malu skupinu stanica.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof.dr. Semir Bešlija ističe da zasluge uvođenja najsavremenije metode pripadaju manadžmentu KCUS-a, koji je prepoznao neophodnost kupovine najsavremenijeg lineranog akceleratora, zahvaljujući kojem je znatno proširen spektar tehnika i metoda u liječenju najtežih onkoloških bolesnika.

- Uposlenici  Odjela za radijacijsku onkologiju KCUS-a, kojeg čine inžinjeri i radijacijski onkolozi, te uposlenici Službe za medicinsku fiziku uložili su maksimalne napore i za samo šest mjeseci uspjeli uvesti tri najsavremenije tehnike zračenja, među kojima je i danas primjenjena stereotaktička iradijacija (SRS). Prezadovoljni smo činjenicom da primjenom novih tehnika onkološkim pacijentima omogućavamo zaokruživanje procesa lječenja u okviru Onkologije KCUS i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, bez upućivanja na liječenje u radioterapijske centre izvan BiH - izjavio je prof.dr. Bešlija.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović je kazala je da su, svjesni problema s kojima se najteži bolesnici suočavaju na njihovom putu do izliječenja, u ovoj zdravstvenoj ustanovi poduzeli maksimalne napore u cilju nabavke potrebne opreme i edukacije kadra, kako bi bolesnicima pružili kompletne usluge liječenja u KCUS-u, te ukinuli raniju praksu izmještanja izvan BiH.

- S ponosom ističem da smo uspjeli u toj namjeri. Nabavkom najsavremenijeg Linearnog akceleratora stvorena je mogućnost primjene širokog spektra sofisticiranih metoda i tehnika u liječenju, te napravljen ogroman iskorak u oblasti onkologije - kazala je prof.dr. Izetbegović.

Po njenim riječima, primjenom stereotaktičke metode veoma uspješno se liječi tumor mozga i teško dostupnih dijelova tijela, a metoda se koristi i kod uništavanja preostalih kancerogenih ćelija nakon završenog operativnog zahvata.

- Pri tome je zračenje ostalih, zdravih, dijelova tijela minimalno. Onkološki bolesnici prolaze izuzetno dug i mukotrpan put do izliječenja, te zaslužuju podršku šire društvene zajednice. U svom radu bazirani smo na unaprijeđenje svih oblasti medicine, kako bismo dali maksimalnu podršku svima u stanju potrebe. Prioritet u razvoju su klinike na kojima se liječe najteži bolesnici i djeca. Unaprijeđenje kvalitete zdravstvenih usluga je naš prioritet i cilj kojim se vodimo u svakodnevnom radu - kazala je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta