Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 14:30 |

Mahmutbegović razgovarala s novoimenovanim ambasadorom Kine Ji Pingom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović razgovarala je s novoimenovanim ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom, saopćeno je iz Ureda potpredsjednice Mahmutbegović. 

Ambasador Ping, u pratnji šefa političkog odjela Ambasade u Sarajevu, upoznao je potpredsjednicu FBiH o procesu preuzimanja dužnosti u Bosni i Hercegovini te povukao pozitivne paralele s njegovim prethodnim ambasadorskim mandatom u Indiji u smislu multietničkog i multikulturalnog karaktera Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica Mahmutbegović je istaknula dobru suradnju dviju država koje i pored velike geografske udaljenosti imaju dosta dodirnih tačaka i sličnosti kad je riječ o kulturološkoj, vjerskoj, tradicijskoj raznolikosti i suživotu različitosti.

Posebno je naglašena neophodnost unapređenja i proširenja privredne i kulturne suradnje i razmjene između dviju prijateljskih država, kao i širenja turističke ponude i potencijala zbog velike zainteresiranosti kineskih turista za Bosnu i Hercegovinu. U 2018. godini je zabilježen rast broja kineskih turista za čak 18.000 u odnosu na 2017. 

Ambasador Ping je podvukao da je Narodna Republika Kina krajnje otvorena i dobronamjerna te spremna pomoći u razvoju i unapređenju privredno-ekonomskih subjekata i kapaciteta BiH, što će u konačnici značiti i sveukupno unapređenje životnih prilika i standarda svih građana Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglašen viševjekovni multinacionalni i multikulturalni karakter bosanskohercegovačkog društva kao jedini mogući način civiliziranog života i suživota, ne samo na ovim prostorima, već i generalno, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta