Svijet     | 26.03.2019. 13:57 |

Macron pozvao EU i Kinu da ojačaju multilateralizam

FENA Internet

PARIZ, 26. marta  (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da konkurencija između Evropske unije i Kine ne smije dovesti do propasti svjetskog trgovinskog sistema, dok je njegov kineski kolega obećao da će sarađivati s Evropom.

Macron, koji je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera na razgovore s kineskim čelnikom Xi Jinpingom u Parizu, izjavio je kako želi izgraditi pošteniji, izbalansiraniji multilateralni trgovinski okvir s Kinom.

- Moramo pokazati kroz djela da saradnja donosi više nego konfrontacija, i da moramo učiniti više otvorenošću nego zatvaranjem vrata - izjavio je  Macron.

Francuski čelnik, koji nastoji da stvori jedinstveniji evropski front koji bi se suprotstavio kineskim pomacima u trgovini i tehnologiji i izgradio bi izbalansiraanije odnose s Pekingom, pozvao je danas na partnerstvo s Kinom stvoreno na obostranom povjerenju. 

Xi je pokušao pružiti uvjeravanja Macronu, rekavši da je saradnja vodeći model u kinesko-evropskim odnosima, čak i u slučaju da dvije strane imaju razlike i da postoji natjecateljski duh među njima.

- Saradnja je šira od natjecanja. Trebali bismo ojačati pozitivnu energiju. Radimo jedni uz druge na međusobnom pomaganju, i ne bismo uvijek trebali biti zabrinuti i gledati iza leđa jedni drugima dok se krećemo naprijed - kazao je Xi.

Merkel je izjavila da Evropa želi da igra aktivnu ulogu u kineskoj trgovinskoj inicijativi, ali da ona mora voditi do većeg trgovinskog reciprociteta, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'