Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 12:50 |

U Sarajevu regionalna konferencija o saradnji tužiteljstava i policije

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - „Saradnja tužiteljstava i policije u segmentu odnosa s javnošću“, tema je regionalne konferencije koja se održava danas u Sarajevu u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Sudionici konferencije - glasnogovornici tužiteljstava i policijskih agencija te predstavnici medija i pravosuđa iz zemalja regiona razmatraju modalitete za unapređenje saradnje policije i tužiteljstava u kontekstu dosadašnjih iskustava u oblasti odnosa s javnošću i identificiranja ključnih elemenata tog procesa.

Savjetnica za odnose s javnošću u Kabinetu vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore Dragana Unković Maljević novinarima je kazala kako je prije dolaska na tu poziciju obavljala novinarske poslove te da u potpunosti razumije interesovanje kolega iz medija, a što joj umnogome olakšava komunikaciju na tom planu.

Istovremeno, ističe da je limitirana zakonom koji je sprječava da saopći sve informacije za koje je javnost zainteresirana, te da se ta pitanja pokušavaju razjasniti tokom redovnih komunikacija s predstavnicima medija.

Ocijenila je kako je u tom pogledu značajno raditi i na internoj komunikaciji, unutar samog tužiteljstva, a u funkciji postizanja višeg nivoa transparentnosti, odnosno otvorenosti spram javnosti.   

Glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) Admir Arnautović potcrtao je važnost razvijanja snažnog partnerstva s medijima kao primarnoj ciljnoj javnosti u poredovanju/komunikaciji s građanima, te da u tom poslu nema nikakvih 'tajnih recepata'.

- Stvar je u tome da odgovorite na ono što mediji traže i u kontekstu toga da plasiramo i prezentiramo sve one informacije, u zavisnosti od toka i faze predmeta, koje je u tom trenutku moguće prezentirati - precizirao je Arnautović, naglašavajući da ne postoji nijedna situacija ni u policijskim agencijama, niti u tužiteljstvima koja bi naložila potpunu zatvorenost za medije, ili izgovor sintagmom „nemamo komentara“.

Dodao je kako je previše važno ono što rade policijske agencije i tužiteljstva da bi se te institucije začahurile i bile netransparentne, podsjećajući na ključni princip „da pravda nije u potpunosti zadovoljena, ako javnost za to ne zna“, te da rad u tom segmentu umnogome zavisi od nositelja čelnih pozicija u tim institucijama, odnosno njihove percepcije važnosti odnosa s javnošću.

Pravni savjetnik u VSTV-u BiH Adis Hećimović izjavio je kako se spomenuta pitanja u organizaciji bh. pravosuđa po prvi put razmatraju na skupu koji ima regionalni karakter, te da je to dobra prilika da se identificiraju i analiziraju problemi i izazovi s kojima se suočavaju predstavnici tužiteljstava, policije i medija u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uključujući i najbolje prakse u njihovom radu. 

Referirajući se na ključne probleme razmatranog segmenta, kazao je kako se jedan odnosi na internu komunikaciju i nedostatak sinhronizacije u pogledu informacija koje se objavljuju od tužiteljstava i policijskih agencija.

- VSTV BiH već duže vrijeme radi na tome i utoliko su doneseni određeni dokumenti, kao što su smjernice za postupanje između policije i tužiteljstava u segmentu odnosa s javnošću - kazao je Hećimović, podsjećajući da se uporedo radi na jačanju saradnje putem sastanaka, konferencija i edukacija glasnogovornika i osoba koje obavljaju poslove odnosa s javnošću.

Kako je rečeno, cilj konferencije jeste identificiranje prostora/platforme za djelovanje, odnosno preporuka za unapređenje saradnje policije i tužiteljstava u segmentu odnosa s javnošću i iznalaženje novih mogućnosti u tom pogledu.

Regionalna konferencija, posvećena tim pitanjima organizirana je u sklopu realizacije projekta "Podrška pravosuđu u Bosni i Hercegovini - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa" koji provodi VSTVBiH uz podršku vlada Švicarske Konfederacije i Kraljevine Norveške.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Bunoza: Izmjene Zakona o VSTV-u predstavljaju početak reformi bh. pravosuđa (VIDEO)

Novo izdanje 'Pravne hronike' donosi sveobuhvatnu analizu presude 'Kovačević protiv BiH'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom