Svijet     | 26.03.2019. 13:06 |

Princ Charles i Diaz-Canel najavili jačanje saradnje Havane i Londona

FENA Internet

HAVANA, 26. marta (FENA) - Britanski princ Charles i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel  su se sastali u Havani, najavljujući da će jačati bilateralne veze i saradnju u širokom spektru pitanja, saopćila je kubanska vlada.

Dvije strane "usuglasile su se oko obostrane spremnosti na razvoj veza u poljima kao što su obrazovanje, zdravstvo, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj", navodi se u saopćenju za javnost kubanske vlade objavljenom na njenom zvaničnom websiteu.

Britanskog princa, u pratnji njegove supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla, pozdravio je predsjednik Diaz-Canel u Palati revolucije u Havani uz vojne počasti.

Charles i Camilla prvi su članovi kraljevske porodice u posjeti Kubi, što ukazuje na bliske veze između Havane i Londona, kazao je Diaz-Canel.

- Kuba pozdravlja princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu, vojvotkinju od Cornwalla. Imamo čast da ih primimo i da im pokažemo kako smo ponosan narod. Njihova posjeta pokazuje dobro stanje naših odnosa - objavio je Diaz-Canel u tweetu prije sastanka s kraljevskim parom.

Britanski kraljevski par obišao je Stari grad u Havani, koji su Ujedinjene nacije proglasile djelom svjetskog kulturnog naslijeđa. Također su otkrili kip slavnog britanskog dramskog pisca Williama Shakespearea.

Kraljevski par doputovao jer u Havanu u nedjelju popodne na međunarodni aerodrom Jose Marti, gdje ih je dočekala zamjenica kubanskog ministra vanjskih poslova  Ana Teresita Gonzalez.

Posjeta Kubi dio je njihove 12-odnevne karipske turneje, tokom koje su već posjetili Saint Luciju, Barbados, Saint Kitts i Nevis, Saint Vincent i Grenadine, te Grenadu, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Protesti na Kubi zbog nestašice hrane i struje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom