Kultura     | 25.03.2019. 18:54 |

BalkanTrafik! Festival: Kulturno naslijeđe u srcu EU i zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Dijeli nas nekoliko hiljada kilometara, ali kroz muziku, film, stripove i umjetnost bliži smo jedni drugima, kazao je producent festivala BalkanTrafik Nicolas Wieers, koji je s grupom novinara i umjetnika iz Brisela boravio u posjeti Bosni i Hercegovini.

BalkanTrafik festival ove godine obilježava trinaest godina postojanja i nastojanja da približi zapadni Balkan Evropskoj uniji kroz kulturu, strip, ples i film.

Wieers koji je također autor stripa "Putovanje na Balkan: Putem kulturnog naslijeđa" napomenuo je da BiH ima bogatu kulturu i ljude na koje treba biti ponosna zbog čega mu je, ističe, važno dovesti umjetnike i novinare iz Brisela u BiH.

Grupa novinara i umjetnika obišla je brojne kulturno-historijske objekte širom Sarajeva, uključujući i Vijećnicu koja je ponovo postala mjesto susreta, izložbi, kulturnih događaja i međukulturnog dijaloga zahvaljujući obnovi koju je podržala Evropska unija.

Tokom boravka u BiH susreli su se i s brojnim bh. umjetnicima, muzičarima i kulturnim djelatnicima uključujući vizuelnog umjetnika Rikarda Druškića, koji će ove godine učestvovati na festivalu Balkan Trafik i oslikati mural u Briselu.

Posjeta je okončana koncertom u Srebrenici, organiziranim u saradnji sa organizacijom Srebrenica Waves, a gosti su kazali da će im ovo iskustvo ostati u pamćenju, ali i istovremeno biti inspiracija, saopćeno je iz EU Info Centra u BiH.

BalkanTrafik festival organizira se u Briselu i Parizu i okuplja umjetnike iz regiona kako bi na jednom mjestu okupili različite zajednice i slavili jedinstvenu evropsku raznolikost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije