Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 17:40 |

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH - Predložiti Srbe povratnike na funkcije

FENA Saopćenje

BOSANSKI PETROVAC, 25. marta (FENA) -  Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH apelirao je na političke partije da za potpredsjednika Doma naroda Federacije BiH, za potpredsjednika Federacije BiH i ministre u Vladi FBiH iz reda srpskog naroda predlože ljude iz reda Srba povratnika u Federaciju BiH.

 - Nakon što je 2013. godine u Federaciji popisano 56.000 Srba, šest godina nakon popisa broj Srba u Federaciji je sigurno pao ispod 50.000. Ukoliko se ne pokaže dobra volja prema Srbima povratnicima, Federacija BiH će ostati bez Srba. Možda je to nekome i cilj - navodi se u saopćenju za javnost Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Kako dodaju, mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH, koja po Ustavu Federacije BiH pripadaju Srbima, treba da popune Srbi povratnici. Dodaju da minimalno dva ministra Srbina povratnika trebaju biti u Vladi Federacije da bi oni kroz Vladu mogli pomoći povratak i opstanak Srba u Federaciji BiH. 

 - Izbor Srba povratnika na funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije bi simbolički Srbima u Federaciji dao vjeru u život i ostanak - navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Domić: Stranke HNS-a imaju jednaki broj mandata kao i SDA

Lideri SDA, SBB i DF: Učinit će sve da VMBiH bude kompletirano do 23. decembra

Komšić: Formiranje vlasti 'zapelo' na poštivanju zakona i odluka (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana