Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 19:06 |

Zeleni klub grupe poslanika PSBiH protiv odlagališta nuklearnog otpada kod Dvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Zeleni klub grupe poslanika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština/vijeća, danas je u Sarajevu organizirao konferenciju "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", na kojoj su učesnici, uzimajući u obzir sve dosadašnje postupke i radnje koje su nadležne institucije i organi Republike Hrvatske izvršili, kao i strategije, planove i programe koje su usvojili radi uspostave odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, usvojili niz zaključaka.

Prvi je da lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, općina Dvor, Republika Hrvatska koja je Nacionalnim programom za provedbu Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva (Program za razdoblje do 2025. s pogledom do 2060.) određena kao lokacija za zbrinjavanje institucionalnog radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora, kao i za dugoročno skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrene Krško, nije prihvatljiva jer se nalazi na granici, uklinjena u teritorij Bosne i Hercegovine, te ne ispunjava eliminatorne kriterije za odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Istaknuto je da će zbog blizine granice s Bosnom i Hercegovinom i njenog geografskog položaja predmetna lokacija imati najveći negativni utjecaj na stanovništvo i životnu sredinu u Bosni i Hercegovini, na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, ugrozit će Park prirode "Una", Nacionalni park "Una" i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području.

Zaključeno je i da dosadašnji postupci koji su vodili institucije Republike Hrvatske, a koji se odnose na odabir lokacije na Trgovskoj gori za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, nisu u skladu s međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući za Republiku Hrvatsku.

Učesnici konferencije su pozdravili i izrazili podršku zaključcima koje je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo na sjednici održanoj 22. marta 2019. kojima se, između ostalog, traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skaldištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Pozivali su sve nadležne institucije i organe u Bosni i Hercegovini na intenzivniji institucionalni i sveobuhvatni pristup radi osporavanja i sprečavanja uspostavljanja skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore korištenjem pravnog osnova iz Konvencije o nuklearnoj sigurnosti (Beč, 17. jun 1994.), Zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i zbrinjavanja radioaktivnog otpada (Beč, 5. septembar 1997.), Konvencije o procjeni utjecaja  na okoliš preko državnih granica (Espoo, februar 1991.) s Protokolom o strateškoj procjeni okoliša (Kijev 21. maj 2003.), Arhuske konvencije od 25. juna 1998. o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristup pravdi u okolišnim pitanjima i EURATOM direktiva.

Također, predloženo je Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se hitno izvrši izmjena i dopuna Odluke o formiranju Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom skladišta/odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, Općina Dvor, Republika Hrvatska, radi izmjene članova posalnika i delegata kojima je istekao mandat, te da se poboljša operativnost i efikasnost ovog radnog tijela.

Uvažavajući dosadašnji aktivizam i pravovremene reakcije, pozvane su sve lokalne zajednice, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje su posredno i neposredno zahvaćene i pogođene mogućim negativnim utjecajem skaldišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore da i dalje prate, planiraju i organiziraju događaje koji imaju za cilj razvijanje svijesti o zaštiti zdravlja, životne sredine i okolinske sigurnosti, kao i protivljenje/sprečavanje uspostave predmetnog radioaktivnog i nuklearanog skladišta/odlagališta.

Osim toga, predloženo je nadležnim institucijama utvrđivanje mogućnosti sudske zaštite ljudskih prava građana s obje strane rijeke Une, a zbog kršenja osnovnih ljudskih prava.

Pozvane su nadležene institucije da pristupe formiranju pravnog i ekspertnog tima, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana