Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 15:52 |

Direktori vodovodnih preduzeća: Plaćanjem poreza na PNV-e slijedi stečaj (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. Marta (FENA) – Predstavnici vodovodnih preduzeća iz BiH i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, danas su razgovarali o zajedničkom problemu kojega im je najavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a to je uvođenje PDV-a na posebnu vodnu naknadu (PVN) za iskorištavanje voda i zaštitu voda.

Direktori preduzeća KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo i JP "Vodovod" Banja Luka, Azra Muzur i Zoran Petrović su na konferenciji za medije, nakon sastanka koji je održan u Sarajevu, kazali da Uprava za indirektno oporezivanje BiH vodovodnim preduzećima dostavlja rješenja o obaveznosti plaćanja posebne vodne naknade, pozivajući se na Zakon o PDV-u.

Kazali su da iako se vodovodna preduzeća pozivaju na enitetske zakone o vodama koji ih oslobađaju plaćanja te posebne naknade, a koju nisu plaćali više od 10 godina, iz  Uprave za indirektno oporezivanje BiH su im najavili, i „retroaktivni obračun“.

- S obzirom na cjelokupnu situaciju, vodovodna preduzeća bi se dovela u težu situaciju i bila bi pred stečajem - naglasila je Muzur i dodala da bi retroaktivna naplata s kamatama bila milionska.

Direktor Zoran Petrović je naglasio da bi to bio veliki udar na vodovodna preduzeća, te je uputio apel entitetskim ministrima finansija i Upravi za indirektno oporezivanje BiH da na sastanku koji će biti održan u srijedu u Mostaru donesu zaključak kojim će biti oslobođeni plaćanja PNV-a.

Pomoćnica federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Hazima Hadžović, smatra da je potrebno zajednički razmotriti problem, i naći rješenje i da se „vodovodi oslobode prijetnje plaćanja PNV-a“ jer bi to dovelo u stečaj vodovode, čak njih 70 posto koji su pred stečajem.

- Plaćanjem te obaveze povećao bi se broj vodovodnih preduzeća koja su pred stečajem a onda bi usluge koje pružaju bile ugrožene za veliki broj građana BiH - istakla je Hadžović.

S obzirom da je ovo goruće pitanje, izrazila je uvjerenje da će Uprava za indirektno oporezivanje BiH razmotriti ovu problematiku na sastanku u Mostaru, te da bi ono sistemski trebalo biti riješeno.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/2745

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nCe0VFDJApvir5XFJfEZK5E9jz8fpz22?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom