Najave     | 25.03.2019. 15:06 |

U Goraždu 6. aprila otvaranje dvije nove džamije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25.marta (FENA) - U Gradu Goraždu je šestog aprila planirano otvaranje dvije džamije. Novoizgrađeni vjerski objekti krasit će ulaz i izlaz Grada Goražda.

Kako je Feni kazao Refik ef. Čaušević iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva goraždanskog, traju užurbane pripreme za  svečani trenutak u džematu Obarak.

„Još 2013. godine počela je izrada i pribavljanje potrebne dokumentacije za džamiju na Obarku a dvije godine kasnije je i započela  njena gradnja nakon što su interes za to iskazali donatori. Inicijalna sredstva za početak radova i suteren obezbjedili su vakifi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a najveći dio sredstava Vakufska direkcija IZ u BiH obezbjedila je od donatora Generalnog sekretarijata za vakufe u Državi Kuvajt pod nadzorom „Zakat House“ Države Kuvajt“ - pojašnjava ef. Čaušević. 

Dodao je da je otvaranje džamije planirano  6.aprila u prisustvu visokih delegacija vakufa iz Kuvajta, reis-ul-uleme i drugih visokih zvanica. U skladu sa željama donatora džamija će nositi ime „El –Dželahima“. 

„Istog dana planirano je i radno otvorenje džamije u naselju Baćci čiju  gradnju su takođe pomogli isti donatori. Za ovaj dio naše države svaka nova džamija odnosno njeno otvaranje je veliki, značajan događaj. Zahvaljujemo se svim dobrim ljudima koj su na bilo koji način pomogli izgradnju ovih vjerskih objekata“ - kazao je ef. Čaušević. 

Vjerske dužnosti u naselju Obarak se izvršavaju u prostorijama mekteba ali su njegovi kapaciteti odavno nedostatni. S druge strane gradnja džamije u Baćcima bila je neophodna zbog upitne statike objekta koji je prethodno služio toj svrsi. Gradnja ove  dvije džamije već sada čini prepoznatljivim istočne i zapadne prilaze Gradu Goraždu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo