Svijet     | 23.03.2019. 20:23 |

Napadači ubili 110 pripadnika grupe Fula u Maliju

FENA Internet

BAMAKO, 23. marta (FENA) - Napadači u Maliju u subotu su ubili najmanje 110 stočara, pripadnika etničke grupe Fula, otkrio je lokalni gradonačelnik o tom najsmrtonosnijem napadu u posljednje vrijeme u regiji pogođenoj nasiljem.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti UN-a kojoj je cilj pronaći rješenje za nasilje koje je prošle godine odnijelo stotine života i širi se zapadnoafričkom regijom Sahel.

Moulaye Guindo, gradonačelnik lokalnog grada Bankassa, kazao je kako su naoružani muškarci, obučeni u tradicionalnu lovačku nošnju Donzo, okružili i napali Ogossagou u 04.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Al Jazeera Balkans.  

- Pripadnici žandarmerije i dalje broje mrtve, a za sada su našli 110 tijela - rekao je Guindo.

Dodao je kako je napadnuto i obližnje selo Fula imena Welingara gdje je također zabilježen velik broj mrtvih, no još uvijek se ne zna koliko.

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Jedan stanovnik sela Ogossagou smatra kako je riječ o osveti za napad ogranka Al-Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad u petak u kojem je poginulo 23 vojnika i koji je pak prema riječima te oružane grupe bio osveta za nasilje koje je vojska Malija činila nad Fulama.

Oružane grupe povezane s Al-Kaidom i ISIL-om proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju, susjednoj Burkini Faso i Nigeru kako bi regrutirale borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktično niko ne vlada.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje boraca iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u centralnom Maliju i susjednim državama. 

Približno 4.500 francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Američke Države.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta