Regija     | 22.03.2019. 13:06 |

Predstavnici sudske vlasti zapadnog Balkana o poboljšanju zaštite prava djece

FENA Saopćenje

DUBROVNIK, 22. marta (FENA) - AIRE Centar (Savjetnici o pravima pojedinca u Evropi) i Branioci civilnih prava organizirali su Šesti regionalni forum vladavine prava za jugoistočnu Evropu, koji se danas i sutra održava u Dubrovniku.

Tema ovogodišnjeg Foruma su prava djece, pri čemu je zaštita djece integralni i suštinski dio vladavine zakona i s obzirom da se ove, 2019. godine, obilježava 60 godina od usvajanja UN-ove Deklaracije o pravima djeteta. 

 “Najbolji interesi djeteta su ključno stanovište u predmetima pred Evropskim sudom i ovo stanovište se koristi u velikom rasponu predmeta, i to ne samo onih koji spadaju u domen porodičnog prava (usvajanje, pravo posjete, starateljstvo, međunarodna otmica djece, surogat materinstvo), nego i u drugim područjima, kao što su zatvaranje djece, zadržavanje djece migranata i tako dalje. Sud je razvio niz faktora koji se moraju uzeti u obzir pri određivanju najboljih interesa djeteta, a na osnovnu pojedinačnog slučaja", izjavio je sudija Linos-Alexandre Sicilianos, podpredsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević podcrtao je da Šesti regionalni forum u Dubrovniku ima za temu prava djeteta i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Ova tema je važna kako za Ustavni sud BiH, tako i za mene lično, jer se zaštita najranjivijih kategorija ljudi, uključujući djecu, pod hitno mora razmatrati. Tema je od naročitog značaja u svjetlu trenutne migrantske krize, jer su djeca zahvaćena njom, i ona sa pratnjom i bez pratnje, prisiljena boraviti u migrantskim centrima i kampovima na otvorenom, ili su strana u postupcima sa državnim vlastima. Ova djeca trebaju našu pomoć, kao i ozbiljno promišljanje na koji način mi možemo najbolje zaštiti njihove interese. Ovaj Forum će pomoći u pronalaženju odgovora na ova akutna pitanja i pomoći će usmjeriti naše postupke u ovom području, a kroz razmjenu mišljenja", ocijenio je Knežević.

Program menadžer AIRE Centra za zapadni Balkan Biljana Braithwaite naglasila je kako predstavnici sudske vlasti koji su okupljeni na ovom forumu imaju, kao sastavni dio svog zakonodavstva, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima te da se svi slažu da je zaštita djece osnovni i integralni dio vladavine zakona.

"Međutim, pravna zaštita djeteta na temelju Konvencije nije sama po sebi dovoljna da se nosi sa obavezama koje ona propisuje. Bez obzira na postojanje takve zaštite u pravnim sistemima članica Vijeća Europe, bilo je mnogo kršenja prava djece, koja i dalje pate od, između ostalog, nasilja u porodici, trgovine ljudima i diskriminacije. Važno je da se promocija i zaštita njihovih prava uradi na praktičan i učinkovit način, a ne da ostane samo na teoriji. Ima još zadataka koje trebamo ispuniti kako bi osigurali punu provedbu zaštite prava djeteta u praksi, a svi imamo svoju ulogu u tome. To je razlog zbog kojeg smo se okupili danas,” izjavila je Braithwaite.

 Ove godine rad Foruma podržava Vlada Velike Britanije, Švedska agencija za međunarodni razvoj i Fondacija Konrad Adenauer.

Cilj je godišnjeg Regionalnog foruma o vladavini zakona, kojeg su 2014. godine osnovali Branioci civilnih prava i AIRE Centar, u saradnji sa sudskim institucijama širom regiona, promocija nacionalne primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima, ohrabrivanje regionalne saradnje u stalnom razvoju ljudskih prava i pomoć pri procesu integracije EU u regionu, saopćili su organizatori. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'