Ekonomija     | 22.03.2019. 12:38 |

U RS u februaru prosjećna plaća 896 KM, cijene rasle

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.marta (FENA) – Prosječna plaća u Republici Srpskoj (RS) u februaru je iznosila 896 KM, pokazuju podaci entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 6,5 posto, dok je u odnosu na januar 2019. porasla za jedan posto.

Najviša prosječna zarada isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.378 KM, a najniža u građevinarstvu, svega 617 KM, rekao je novinarima v.d. direktora entitetskog Zavoda za statistiku Jasmin Komić.

U februaru 2019. godine, u odnosu na isti mjesec lani, najveći nominalni rast plaće, nakon oporezivanja, zabilježen je u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i to za 22 posto, ostale uslužne djelatnosti 19,4 posto i poslovanje nekretninama 17,9 posto.

Smanjenje zarade zabilježeno je jedino u području poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 0,5 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju , mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,5 posto, dok su u odnosu na februar 2018. u prosjeku poevaćane za 0,8 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u osam, dok su niže cijene zabilježene u četiri odjeljka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatski građani planiraju više potrošiti na putovanja - istraživanje

Hrvatska u prvih pet zemalja Europe po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Prosječna plata u januaru 1.328 KM, zabilježen rast

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo