Svijet     | 22.03.2019. 12:32 |

Sirija najavila da će vratiti pod svoju kontrolu Golan, nakon Trumpovih izjava

FENA Internet

DAMASK, 22. marta (FENA) -  Sirijska vlada u petak je obećala da će ponovo vratiti pod svoju kontrolu Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom, dok su njeni i saveznici i neprijatelji podjednako osudili američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog insistiranja da se prizna izraelski suverenitet nad teritorijom osvojenom u ratu.

Trumpova jučerašnja izjava predstavlja dramatičan odmak od američke politike prema statusu teritorije koju je Izrael preoteo od Sirije u Bliskoistočnom ratu iz 1967. i anektirao ju je 1981. godine, što nije priznala međunarodna zajednica.

Rusija i Iran, vojni saveznici Damaska, osudili su američki pomak ka priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanom, dok sirijska vlada tvrdi da je to znak "slijepe" američke pristrasnosti prema Izraelu.

- Sirijski narod još je odlučniji da oslobodi taj dragocjeni komad sirijske zemlje svim raspoloživim sredstvima - navodi sirijska državna novinska agencija Sana riječi zvaničnog izvora. 

Golanska visoravan "ostat će sirijska, arapska", izjavio je izvor, dodajući kako Trumpova izjava pokazuje prezir prema međunarodnom pravu.

Turska, država u američkom savezništvu i kritičar vlade u Damasku, također je kritikovala potez, navodeći da je doveo Bliski istok na rub nove krize i da se legitimiranje okupacije Golanske visoravni ne smije dopustiti.

- Jučerašnja žalosna izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa dovela je regiju na rub nove krize - izjavio je   turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Iran tvrdi da je američka pozicija nelegalna i neprihvatljiva, a Rusija je saopćila da bi promjena statusa Golanske visoravni predstavljala direktno kršenje rezolucija UN-a.

- To nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne mijenja činjenicu da Golan pripada Siriji - navodi iranska državna televizija riječi portparola iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku Organizacije islamske saradnje, Erdogan je izjavio: "Mi ne možemo dopustiti legitimiranje okupacije Golanske visoravni".

Arapska liga, koja je suspendovala Siriju iz članstva u 2011., saopćila je da Trumpovi komentari "otvaraju put za zvanično američko priznavanje" izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit izjavio je da su američke najave "potpuno van međunarodnog prava".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistirao je kod Sjedinjenih Država da priznaju njegove pretenzije i potegao je tu mogućnost tokom prve posjete Bijeloj kući u februaru 2017. Trumpova izjava dala je snažan poticaj Netanyahuu, u jeku predizborne kampanje za njegov reizbor.

Netanyahu je pohvalio Trumpa za "stvaranje istorije" svojom izjavom.

- Nakon 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Države priznaju puni izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima ključni strateški i sigurnosni značaj za državu Izrael i regionalnu stabilnost! - napisao je Trump na Twitteru u četvrtak.

Trumpov potez uslijedio je nakon američkog priznanja u decembru 2017. Jerusalema kao izraelske prijestonice - u odluci koja je također izazvala međunarodne kritike jer je status spornog grada u središtu izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu