Ekonomija     | 22.03.2019. 11:58 |

Dvoiposatna turistička tura objedinjuje znamenitosti Zenice

FENA Hana Imamović

ZENICA, 22. marta (FENA) - Certificirani turistički i planinarski vodič Afan Abazović osmislio je projekt besplatne turističke ture po Zenici, koji realizira od 2016. godine, u čast Dana Zenice, a ovogodišnja tura bit će upriličena sutra.

Ova šetnja, u okviru koje će se svi zainteresirani imati priliku upoznati s najvažnijim znamenitostima grada, organizira se besplatno za sve zainteresirane građane, bez ograničenja. Duga je pet kilometara i potrebno je oko dva i pol sata da se obiđe.

Njome će se spojiti sve turističke atrakcije grada kroz ulice i pješačke zone, počevši od turbeta na Musalli, do Drvene ćuprije, Sejmenske džamije, Kazneno-popravnog zavoda, spomenika "Kameni spavač", Sinagoge, Kamenog mosta, Bosanskog narodnog pozorišta, katoličke crkve "Sveti Ilija" te stadiona Bilino-polje i parka Kulina bana.

Organizator ture Abazović kazao je Feni da je Zenica po svom nastanku industrijski grad i nema toliko kulturno-historijskih spomenika kao neki drugi gradovi nastali na drugačijim osnovama, ali ono što trebalo je predstaviti ono što ima na zanimljiv način posjetiocima i turistima.

- Brojni su simboli ovog grada među kojima, osim onih koje ćemo vidjeti sutra, i veliki gradski park Kamberović polje, samo bi se znamenitosti koje govore o historiji grada trebao objediniti i ponuditi turistima što se i nastoji uraditi posljednjih godina - smatra Abazović.

Na taj način, dodao je, nastoji se populizirati turistički potencijali ne samo Zenice nego i cijelog područja srednje Bosne i Hercegovine kako bi se o svim znamenitostima upoznali stanovnici tog područja, ali i turisti.

Zenica se, kao toponim, prvi put spominje u aktu Dubrovačke republike, datiranog na 20. mart 1436. godine, dakle 583 godine. Prve asocijacije na Zenicu su "grad čelika", "grad zatvora", "sivi grad", "grad dimnjaka", ali tu su i brojne znamenitosti koje vrijedi vidjeti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu