Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 13:24 |

TBC - ove godine pod motom 'Vrijeme je da se zaustavi tuberkuloza'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) svake godine 24.marta obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, sa ciljem da se poveća svijest javnog mnijenja o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze.

Cilj je da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa tom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i javiti se ljekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprječavanju širenja zaraze.

Ove godine ,,Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze" obilježava se pod motom „Vrijeme je da se zaustavi tuberkuloza".

Aktivnosti koje će se provoditi u saradnji sa entitetskim organizacijama Crvenog krsta/križa i Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH su početak projekta "Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju" čiji je cilj da se poboljšaju kontrola pojave i prevencija širenja tuberkuloze (TBC) među rizičnim grupama stanovništva u Bosni i Hercegovini, posebno među osobama koje nemaju regulisanu zdravstveni zaštitu, uključujući i migrante.

 - U tu svrhu, navedene aktivnosti će biti intenzivirane na cijelom području Bosne i Hercegovine, sa posebnom pažnjom posvećenom aktivnostima zdravstvenog pregleda stanovništva na tuberkulozu u četiri područja: Bihać, Velika Kladuša, Bijeljina i Zvornik, posebno u ruralnim područjima što će omogućiti osobama koje nemaju regulisanu zdravstvenu zaštitu da imaju pristup ovim zdravstvenim uslugama i to u mjestima gdje borave – navodi se u saopćenju.

Također se navode zdravstvene aktivnosti, mjerenje pritiska i šećera u krvi na trgovima i javnim mjestima; aktivnosti dobrovoljnog darivanja krvi; u nekim sredinama će se u saradnji sa komunalnim službama organizovati kontrole vode za piće; akcije čišćenja školskih dvorišta, higijenizacije naselja, uredenja gradskih parkova i drugih javnih povr5ina,
kolektivnih centara, škola itd.

Aktivisti i volonteri Crvenog krsta/križa će posjetiti oboljele od tuberkuloze u njihovim domovima (posebno one slabijeg imovinskog stanja) i one na bolničkom liječenju.

Podjela informativno-edukativnog materijala u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima; organizovanje javnih tribina i okruglih stolova o tuberkulozi u saradnji sa stručnjacima na ovom polju; organizovanje zdravstvenih predavanja o ovoj zaraznoj bolesti u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, kao i mjesnim zajednicama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'