Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 11:05 |

Medžlis IZ Mostar organizira prikupljanje humanitarne pomoći za sirijski narod

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. ožujka (FENA) - U saradnji i koordinaciji s Muftijstvom mostarskim i Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus, Medžlis Islamske zajednice Mostar organizira humanitarnu akciju za pomoć narodu Sirije.

Iz Medžlisa IZ-e Mostar pozivaju sve džematlije da podrže ovu akciju koliko su u mogućnosti te dostave pomoć na jedno od sabirnih mjesta u Megamarktu u Zaliku i Bingu u Sutini.

Akcija u Gradu Mostaru trajat će od 22. do 24. ožujka, dok u prigradskim naseljima akcija traje sedam dana, a sabirna mjesta su džamije: Donja Drežnica, Gornja Drežnica, Podgorani, Karađoz-begova džamija na Potocima, Livač, Bijela džamija Vrapčići, Opine, Kočine, Gnojnice, Dračevice, te Sultan Sulejmanova u Blagaju.

Isključivo se prikupljaju brašno, ulje i tjestenina domaće proizvodnje. Drugi artikli mimo ova tri nabrojana neće se primati, kao ni artikli proizvedeni izvan Bosne i Hercegovine, priopćili su organizatori. 

- Ovo je izuzetna prilika da svi muslimani iz Mostara direktno i neposredno pruže svoju pomoć našoj braći u Siriji koji su dio neodvojivog muslimanskog umeta, a koji prolaze kroz velike golgote i iskušenja. Naša je obaveza da pomažemo nevoljnicima i da na taj način izrazimo naša suosjećanja. Ovim činom se prisjećamo islamskih principa da će onome tko bude na pomoći svome bratu Allah biti na pomoći i da će onome tko otkloni muku svome bratu Allah otkloniti brige i probleme - istaknuo je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.   

Konvoji prikupljene pomoći trebali bi stići do juga Turske, odnosno granice sa Sirijom, prije Ramazana. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana