Bosna i Hercegovina     | 24.03.2019. 17:39 |

Spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma zakonom zabranjeno

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije Kantonalane uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo podsjeća da je loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu, odnosno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, na udaljenosti do 150 m zakonom zabranjeno.

Kako su proljetni radovi, koji podrazumijevaju spaljivanje suhe trave, granja i niskog rastinja već počeli, iz KUIP-a KS skreću pažnju da se vatra u šumama i na šumskom zemljištu može ložiti samo na određenim i obilježenim mjestima, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

- Svako nepropisno loženje vatre na otvorenom evidentiraju čuvari šuma Uprave za šumarstvo KS, koji zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju dostavljaju inspekcijskim organima na nadležni postupak - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Dodala je da su Zakonom o šumama KS za nepridržavanje navedenih odredbi propisane novčane kaze za korisnika šuma, ili drugu pravnu osobu koja loži ili dozvoli loženje vatre, u iznosi od 10.000 do 12.000 KM, a za fizičku osobu od 200 KM do 1.500 KM.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, iz KUIP-a KS napominju građane da odmah obavijeste vatrogasce na broj telefona 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

KUIP KS: Na tržištu KS dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo