Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 10:38 |

Vijeće nacionalnih manjina BiH traži nove linije za finansiranje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.marta (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak da se Ministarstvu civilnih poslova BiH uputi dopis u kome se traži da se oformi nova budžetska linija za finansiranje nacionalnih manjina.

Također, Vijeće je usvojilo zaključak da se, na osnovu dokumentovane disproporcije predatih i odobrenih projekata po osnovu javnog poziva za sredstva iz oblasti kulture koji je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, uputi dopis nadležnoj službi za borbu protiv korupcije da se ispita sumnja na korupciju u pogledu načina odobravanja javnih sredstava, navodi se u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Vijeće je usvojilo i zaključak o upućivanju čestitke pripadnicima romske nacionalne manjine povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Članovi Vijeća saglasni su sa preporukama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice koje se odnose na Nacrt Rezolucije o implementaciji Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina.

U Interresornu radnu grupu za pripremu Trećeg izvještaja BiH o primjeni Povelje za regionalne ili manjinske jezike u BiH, koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dužno podnijeti Vijeću Evrope, izabrani su članovi Vijeća Davor Ebner i Velibor Kuvač.

Razmatran je Plan posjeta Vijeća nacionalnih manjina općinama i gradovima u BiH, te je odlučeno da naredna destinacija koju će Vijeće posjetiti bude Grad Trebinje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'