Kultura     | 22.03.2019. 08:57 |

Budapest Jazz Orchestra u Sarajevu održao koncert kao omaž grupi 'Queen'

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Svjetski poznati mađarski big bend Budapest Jazz Orchestra priredio je sinoć u Domu mladih koncert pod nazivom "Omaž grupi Queen", u čijoj vrsnoj izvedbi je uživala brojna publika. Bend je nastupio zadnjeg dana Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" čiji je Mađarska ove godine počasni gost.

Gosti iz Mađarske sarajevsku su publiku poveli u sjećanje na vrijeme kada je bend "Queen" predvođen frontmenom Freddyjem Mercuryjem bio na vrhuncu slave, odsviravši njihove najveće hitove, za šta ih je publika nagradila višeminutnim aplauzom i vraćanjem na bis.

Posebnu su pohvalu publike dobili solisti Budapest Jazz Orchestra Wolf Kati, Kocsis Tibor i Csordas Levente za izvrsnu izvedbu hitova "Queena".

Koncert, u organizaciji Ambasade Mađarske i "Sarajevske zime", održan je u okviru programa Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, koja traje od 7. februara do 9. maja u 10 bh. gradova s ukupno 23 programa.

Budapest Jazz Orchestra osnovan je 1998. godine i prvi je mađarski profesionalni big band. Dinamičan razvoj orkestra doveo ga je do toga da izraste u svjetki priznati reprezentativni orkestar savremene muzike.

U produkciji Budapest Jazz Orchestra, počevši od klasičnih big band žanrova, jazz je propraćen od 20-ih godina prošlog vijeka pa sve do danas.

Orkestar praktikuje klasičnu postavku big banda od 17 članova. Čine ga profesionalni jazz muzičari, a pojedini su nagrađivani prestižnim nagradama.

Stalni je učesnik mađarskih i međunarodnih jazz festivala - jedini mađarski big band koji je dobio poziv na najprestižniji jazz festival u Švicarskoj u gradu Montrou.

"Another One Bites The Dust", "Bohemian Rhapsody", "Bring Back That Leroy Brovvn", "Crazy Little Thing Called Love", "Don't Stop Me Now", "Dreamer's Bali", "I Want To Break Free", "Killer Queen", "My Melancholy Blues", "Seaside Rendezvous", "Somebody To Love", "Staying Power", "The Show Must Go On", "We Are The Champions", "We Will Rock You", "Who Wants To Live Forever" te "Queen Medley", samo su neke od pjesama koje su izvedene na koncertu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo