Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 21:23 |

Knjiga 'Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti' predstavljena u Sarajevu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Knjiga "Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti", autora  Jasmina Čaluka i Danijele Lončar, liječnika iz Sarajeva i Tuzle, predstavljena je večeras u Sarajevu.

Knjiga, zapravo, predstavlja svojevrsnu kompilaciju radova 36 autora/uglednih liječnika iz BiH i inozemstva, koju su uredili Lončar i Čaluk.

O nesvakidašnjem znanstvenom, stručnom i edukativnom štivu, koje sintetizira aktuelna znanja i savremena dostignuća u dijagnosticiranju kardiovaskularnih oboljenja kod pacijenata koji boluju od drugih pratećih bolesti (komorbiditeta) govorili su promotori -  prof. dr. Senka Dinarević Mesihović, akademik Vjekoslav Gerc i  prof. dr. Mehmed Kulić iz Sarajeva i prof. prim. Dr. Mario Ivanuša iz Zagreba, kao iautori.

Kako je istaknuto, bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrtnosti u 21. stoljeću, čije rano otkrivanje uz adekvatan liječnički tretman pacijentima produžava život. Stoga, po riječima promotora, knjiga dolazi u pravo vrijeme, „jer dosada u BiH i zemljama okruženja nije bilo jedinstvene literature koja obrađuje kardiovaskularne bolesti u složenoj kombinaciji s bolestima drugih organa“.  

Pisana na više od 550 stranica teksta u sklopu 20 poglavlja i u skladu s visokim stilskim, estetskim i tehničkim standardima, knjiga nudi odgovore na aktuelna pitanja iz svakodnevne medicinske prakse i donosi pregled poznatih i manje poznatih riziko-faktora kao što su – nezdrav način života, pušenje, hipertenzija, dijabetes, hiperlipidemija, anemija…, koji  uzrokuju slabljenje funkcije srčanog mišića i krvotoka.

Između ostalog, knjiga problematizira pitanja poput onih - šta je s pacijentom kome su implantirani koronarni stentovi, i život mu ovisi o agresivnoj antitrombotičkoj terapiji, a uz to ima i po život opasno gastrointestinalno krvarenje, kao i kakav je tretman kardiovaskularnih pacijenata nakon transplantacije bubrega, ili, naprimjer, pacijenata u nekardijskom šoku s promjenama kardijalnog statusa.

Prof. dr. Jasmin Čaluk, internista kardiolog novinarima je kazao kako sadržaj knjige upućuje na iskustva kardiologa i liječnika drugih specijalnosti u liječenju najkompleksnijih pacijenata, koji osim kardiovaskularnih, imaju i drugih dodatnih zdravstvenih problema, a koji, nerijetko, limitiraju dijagnosticiranje takvih stanja.

Kako je kazao, obuhvaćen je širok spektar specijalnosti, uključujući i hirurge, anestiziologe, neurologe, hematologe…, te ponuđene informaicije mogu poslužiti kao praktičan vodič i kao izvor najnovijih medicinskih postignuća.

Koautorica dr. Daniela Lončar, internista iz UKC Tuzla ističe značaj multidisciplinarnog pristupa u liječenju spomenutih pacijenata, kako bi liječnicima na jednom mjestu pružili relevantna znanja o liječenju pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima i pridruženim komorbiditetima.

Istovremeno, navodi kako štivo plod iskustva i dugogodišnjeg rada s pacijentima koji su liječeni od različitih primarnih oboljenja, a kod kojih je dokazano da su najčešći razlozi mortaliteta promjene na kardiovaskularnom sistemu.

Knjiga koja govori o najkompleksnijim pacijentima u kardiologiji, pobudila je veliko interesovanje stručne i opće javnosti, te je nakon promocije u Tuzli uslijedilo njeno predstavljanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Knjiga „Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ objavljena je u ediciji izdavačke kuće TKD „Šahinpašić“, a štampana u „Grafičaru“ iz Bihaća. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu