Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 19:53 |

Diplomati COWEB-a Vijeća EU pozdravili napredak BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas diplomate Radne grupe EU za zapadni Balkan (COWEB).

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti neophodne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktuelni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka evropskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o romingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. univerziteta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za saradnju s BiH u narednom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju akceptiranja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio podstaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Evropske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do kraja rumunskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su prisustvovali i predstavnici učesnica SEECP-a, Komisije EU, Evropske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo