Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 12:10 |

Dodijeljena grant sredstva za projekte smanjenja faktora rizika za zdravlje

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 22. marta (FENA) - Na svečanosti u Mostaru u petak je upriličena dodjela i potpisivanje ugovora dobitnika grant sredstava u sklopu projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva FBiH", koji provodi Federalno ministarstvo zdravstva, a finansira Vlada Švicarske.

Za 17 projektnih prijedloga ukupno je dodijeljeno 225 hiljada maraka.  

- Sedamnaest implementatora ponudilo je takozvane male projekte zasnovane na dokazima, a to znači da su aktivnosti koje su oni predložili u tim programima već negdje u svijetu i regionu dokazane kao učinkovite i efikasne u smislu preveniranja nekih loših navika.

Fokus nam je bio na četiri faktora rizika: unapređivanju i poticanju fizičke aktivnosti, unapređivanju i poticanju zdrave hrane i konzumiranja zdrave hrane, te smanjenja bolesti ovisnosti, kao što je duhan i alkohol - naglasila je Vildana Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Uvjereni su, kako je dodala, da će ovih 17 implementatora u naredna dva i po mjeseca uspjeti realizirati sve svoje planirane aktivnosti prema postavljenim indikatorima.

 - Grad Mostar je pilot grad i duboko smo uvjereni da će rezultati ovog projekta omogućiti naredne pregovore sa švicarskim donatorima koji su vrlo raspoloženi da nastave raditi na ovom procesu - ocijenila je Doder.

Po riječima savjetnice gradonačelnika Mostara Radmile Komadina, razvojni cilj projekta je smanjenje faktora zdravstvenog rizika u FBiH kod odabranih nezaraznih bolesti i pružanje pomoći nadležnim institucijama u smanjenju faktora rizika kod tih bolesti.

Pod nezaraznim bolestima, kako je istakla, podrazumijeva se konzumiranje duhanskih proizvoda, odnosno duhanskih prerađevina, alkohola, smanjena fizička aktivnost i neadekvatna ishrana.

- Sam cilj projekta je da se poboljšaju stavovi i ponašanja kada je riječ o spomenuta četiri faktora, odnosno da se poveća znanje i primjena u praksi u pravcu zaštite zdravlja, posebno u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave - ustvrdila je Komadina.

Ciljana populacija na koju se projekt odnosio su predškolska i školska djeca, omladina, nastavnici, zdravstveni radnici, te uposlenici lokalnih vlasti u lokalnim zajednicama, dodala je.

Haris Idriz, Direktor Gimnazije Mostar, koja je jedan od 17 dobitnika grant sredstava, kazao je kako su kroz svoj projekt "Citius, Altius, Fortius" pokušali napraviti umjetnu stijenu koja će se koristiti u sali Gimnazije i koja bi učenicima trebala omogućiti aktivno bavljenje sportom kroz predviđene aktivnosti.

- Na zidu Gimnazije bit će postavljena umjetna stijena visine 5 i dužine 8 metara a učenici će, također, kroz aktivnosti projekta proći kroz jednu radionicu o ishrani te posjetiti umjetnu stijenu u Blagaju gdje će, s tamošnjim Alpinističkim društvom, obaviti takmičenje koje će im poslužiti kao predigra za sve aktivnosti koje su predviđene u Gimnaziji Mostar - naglasio je Idriz.

Projekt "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva FBiH" provodi Federalno ministarstvo zdravstva u Mostaru i Zenici, a financira ga Vlada Švicarske, dok implementaciju nadzire Svjetska banka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'