Stranačke aktivnosti     | 21.03.2019. 15:13 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Svijet je u raskoraku, sa tendencijom da ide ka ekstremima, podjelama i konfliktima na bazi identiteta, rezultirajući u genocidu, terorizmu i strahu od različitosti. Srebrenica, Prijedor, Njujork, Pariz i Novi Zeland su samo neki od mnogih posljedica jednoumlja zasnovanog na mržnji prema onima koji nisu kao "mi".

Najoštrije osuđujemo ubijanja nevinih ljudi u crkvama, džamijama, sinagogama, školama, radnim mjestima ili bilo kojim drugim mjestima društvenih aktivnosti, kao i eskalaciju ekstremizma bilo koje vrste širom svijeta.

Međutim, vrijeme je da počnemo djelovati, jer osude očigledno nisu dovoljne. Bosna i Hercegovina nudi mnogo primjera gdje se jednoumlje i mržnja mogu spriječiti stvaranjem uslova za poštivanje ljudskih prava i demokratsko odlučivanje putem dogovora koje vodi ka građanskim pravima i slobodama. 

Konačna presuda Radovanu Karadžiću kojom je potvrđen genocid i udruženi zločinački pothvat traži da se konačno usvoji zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Obzirom da u trenutnim okolnostima ovaj zakon nije moguće izglasati u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, zahtijevamo od Visokog predstavnika Valentina Inzka da počne sa pozitivnim promjenama i proglasi ovakav zakon, te da ukine odlikovanja i naloži izmjenu imena javnih objekata koje su date po presuđenom ratnom zločincu.

Platforma za progres smatra da je i Bosni i Hercegovini i svijetu
potrebna nova društvena i individualna svijest i da jedino kooperacija i uzajamno poštovanje vodi ka dugoročnom prosperitetu i progresu. Sve je u našim rukama, rukama nas građana. Ne dozvolimo da nas vode oni koji ne vide dalje od svojih ega i interesa, pri tom žrtvujući i svoje narode i države.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana