Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 15:01 |

Katica: MUPKS prati razvoj savremene tehnologije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica otvorio je prvu stručnu konferenciju „Dahua Roadshow 2019“, koju je organizirala kompanija „Dahua technology“.

Na konferenciji su predstavljeni najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike, a učestvovali su najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti, saopćeno je iz MUP-a KS.

- Živimo u vremenu savremenih informacionih tehnologija koje se svakog trenutka razvijaju te tako i borba protiv svih oblika kriminala, ali i protiv terorizma, mora biti praćena i potpomognuta tehničkim dostignućima. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ulaže ogromne napore da sve svoje vrhunske kapacitete u kadrovskom, stručnom i materijalnom smislu dodatno opremi tehnikom, odnosno savremenim tehničkim rješenjima, da bi borba protiv kriminala bila bolja i uspješnija - kazao je Katica.

Naglasio je da MUPKS u svakom smislu prati razvoj savremene tehnologije te da je u svom radu svakodnevno primjenjuje.

- Do sada smo veoma uspješni kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju jer je Kanton Sarajevo u smislu opremljenosti modernim kamerama i radarskim sistemima možda i najbolji u državi. Upravo nas pozitivna iskustva i fantastični rezultati u oblasti saobraćaja, a koje ostvarujemo pomoću radarskih sistema i modernih kamera, ohrabruju da tehničke elemente počinjemo primjenjivati u svim drugim oblastima prevencije i borbe protiv kriminala, naravno tamo gdje je to moguće - rekao je ministar unutrašnjih poslova MUP-a KS .

Po njegovim riječima, osim MUP-a KS i sigurnosne agencije u privatnom vlasništvu, koje su također dio ukupnog sistema sigurnosti države BiH, u značajnoj mjeri doprinose razvoju i implementaciji tehničkih dostignuća u sistemu sigurnosti i borbi protiv kriminala.

Ističe da skoro sve bh. privatne sigurnosne agencije imaju razvijen sistem tehničke sigurnosti te u tom smislu doprinose kvalitetnijem sigurnosnom ambijentu.

- Današnja konferencija značajan je događaj koji će nam svima pomoći da sagledamo nova rješenja i da se upoznamo s najnovijim svjetskim tehničkim dostignućima koja ćemo moći implementirati i u BiH. Ponosan sam na to da je Sarajevo postalo centar u kojem se predstavljaju najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike te proizvodi poput rješenja za pametne i sigurne gradove, detekciju i prepoznavanje lica i slično - dodao je Katica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MUP Kantona Sarajevo bira izvođača radova za uklanjanje objekta u Kolodvorskoj ulici

MUP i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uspostavili nove mehanizme saradnje

Inženjerska komora FBiH - Uključimo tehnologije u sprječavanju nasilja nad ženama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!