Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 14:45 |

Zvizdić: Aktivacija MAP-a dala bi dodatni doprinos miru i stabilnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Dodjeljivanjem kandidatskog statusa u ovoj godini Bosni i Hercegovini bi se dao snažan podstrek za provođenje reformi za dobrobit građana, a aktivacija MAP-a dala bi dodatni doprinos miru i stabilnosti - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

To je istakao na sastanku sa ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom,  ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i članovima  Radne grupe Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB), koji je danas održan u Sarajevu.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je prethodna godina bila izuzetno važna za BiH i zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive te je izrazio nadu da će se jednaka dinamika odnosa nastaviti.

Ponovio je posvećenost Vijeća ministara BiH procesu EU integracija što je u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te kao rezultat toga BiH je uspjela da nakon dugogodišnjih blokada ispuni sve obaveze na evropskom putu.

Dodao je da će trenutni saziv Vijeća ministara BiH, do izbora novog saziva, raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH te postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu.

Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'